Left Right
scrollTop top

Israël wint Eurovisiesongfestival dankzij overtuigende zege bij de televoting


Israël wint Eurovisiesongfestival dankzij overtuigende zege bij de televoting

Israël heeft de 63ste editie van het Eurovisiesongfestival gewonnen. Zangeres Netta haalde het met haar nummer TOY, een ode aan de emancipatie van de vrouw, voor Cyprus en Oostenrijk, dat het meeste punten had gekregen van de jury.

Na de overwinning van Salvador Sobral op het Eurovisiesongfestival vorig jaar streek de liedjeswedstrijd dit jaar neer in de Portugese hoofdstad Lissabon. De 43 deelnemende landen zorgden voor een sterke editie met veel verrassingen in de halve finale.

We zagen niet alleen de Belgische Sennek in haar ijzersterke halve finale uitgeschakeld worden, maar ook heel wat landen uit het Oostblok werden naar huis gestuurd. Daardoor kregen we een heel sterke finale met een ongezien groot aantal genres.

Oostenrijk wint jurystemming, Israël televoting

De finale verliep, op het incident tijdens het optreden van het Verenigd Koninkrijk na, zonder problemen. De stemming verliep dan ook heel spannend met veel landen die elkaar voortdurend afwisselden op kop. Het was uiteindelijk Oostenrijk dat de jurystemming won, maar dat bleek niet voldoende voor de eindzege.

De televoting verraste door onder andere Zweden heel weinig punten te geven. Ook het kalmere nummer van Duitsland kon niet op voldoende stemmen rekenen waardoor het al snel duidelijk was dat het zou gaan tussen Israël en Cyprus en het was uiteindelijk Israël dat het haalde.

Lang favoriet bij bookmakers

Al vanaf het moment dat de Israëlische zangeres Netta haar nummer bekend maakte, stond ze bovenaan bij de bookmakers. TOY gaat met teksten als “Wonder Woman don’t you ever forget. You’re divine and he’s about to regret …” duidelijk over de empowerment van vrouwen en heeft een grote knipoog naar #metoo.

Toch is de overwinning voor velen enigszins een verrassing want afgelopen week was Cyprus met het krachtige Fuego uitgegroeid tot de favoriet van velen. Eleni Foureira moet uiteindelijk tevreden zijn met de tweede plaats, Oostenrijk is met Cesàr Sampson derde.

Na het Eurovisiesongfestival ook zin gekregen om Lissabon te bezoeken? Boek dan hier je reis.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737