“Italiaans budget wordt niet door Europa bepaald”

“Italiaans budget wordt niet door Europa bepaald”

De fiscale richtlijnen van de Europese Unie zullen geen invloed hebben op het Italiaanse budget. Dat heeft Matteo Salvini, de leider van de Italiaanse eurosceptische en anti-immigratiepartij Lega, gezegd na de opgeëiste overwinning in de Italiaanse parlementsverkiezingen. Het Italiaanse budget moet volgens Salvini in eerste instantie ten dienste staan van de bevolking van het land en mag niet bedoeld zijn om de bureaucraten van de Europese Unie te behagen.

Tijdens de Italiaanse verkiezingen behaalde Lega 17 procent van de stemmen en wordt daarmee de leidende kracht van de rechtse partijen zoals Forza Italia van de voormalige premier Silvio Berlusconi (81).

Cinque Stelle

“Italië heeft een budget nodig dat het tegenovergestelde is van de eisen die door de Europese Unie worden gesteld en die door de linkse regering van het land de voorbije jaren werden ondersteund,” aldus Salvini. “Wij zullen de belastingen verlagen en de bureaucratie afbouwen. De voorschriften van de Europese Unie kunnen worden gerespecteerd indien die regels Italië de mogelijkheid bieden een groei te realiseren. De behoefte van de Italianen zal echter centraal staan.”

Ook Luigi Di Maio, leider van Movimento Cinque Stelle (M5S), werkt naar eigen zeggen aan een budgetplan. Movimento Cinque Stelle kwam, op basis van een programma voor ondersteuning van sociaal zwakken, met 32 procent van de stemmen als grootste partij uit de recente verkiezingen naar voor.

Met rivaliserende budgetplannen hopen Lega en Cinque Stelle de publieke opinie voor zich te kunnen winnen. De twee groepen baseren zich vooral op een sceptische houding tegenover de Europese Unie. Beide partijen eisen ook het Italiaanse premierschap op. Het budget wordt daarbij een belangrijk strijdpunt

Gesponsorde artikelen