Italiaanse regering roept noodtoestand in na instorting viaduct: vijf miljoen euro vrijgemaakt

Italiaanse regering roept noodtoestand in na instorting viaduct: vijf miljoen euro vrijgemaakt

De Italiaanse regering heeft voor twaalf maanden de noodtoestand uitgeroepen in Genua. Daar is eergisteren een viaduct ingestort, waardoor minstens 42 mensen omkwamen. Door de maatregel kan er vijf miljoen euro uit het Italiaanse noodfonds vrijgemaakt worden voor noodhulp. Dat maakt de Italiaanse premier Giuseppe Conte bekend.

Dit nieuwe bericht komt er na een extra vergadering van de ministerraad in Genua. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA. “Om snel te kunnen helpen, hebben we 5 miljoen vrijgemaakt uit het noodhulpfonds”, stelt de Italiaanse premier Giuseppe Conte. “Het is een eerste maatregel van de overheid na de ramp.”

De regering neemt nu zelf de afhandeling van de ramp in handen door de noodtoestand aan te kondigen.

Dag van nationale rouw

Regering-Conte kondigde ook een dag van nationale rouw aan. Wanneer die precies zal doorgaan, is nog niet duidelijk. Volgens Italiaanse opiniemakers zou die dag moeten samenvallen met de begrafenis van de slachtoffers. Intussen is het dodental opgelopen tot minstens 42. Daar zitten ook minstens drie kinderen tussen. Een tiental mensen werden levend van onder het puin gehaald.

Ingestort viaduct

Dinsdag stortte in de Italiaanse stad Genuae Morandi-brug in, een viaduct met vier rijvakken over de rivier Polcevera. Volgens Angelo Borrelli, het hoofd van de Civiele Bescherming in Italië, reden er op het moment van de instorting 30 tot 35 wagens en drie zware voertuigen op de brug.

Beschuldigingen

Er werd in Italië al heel wat beschuldigd en met de vingers gewezen. Na de instorting van het viaduct. De Italiaanse politieke partij de Vijfsterrenbeweging, een belangrijke regeringspartij, heeft altijd gepleit tegen de aanleg van een nieuwe snelweg, die routes lang de bewuste brug verboden zouden maken. De partij werd initieel afgerekend op hun (voormalig) standpunt. Nu heeft de Vijsterrenbeweging een artikel offline gehaald, waarin ze pleiten tegen de aanleg van een nieuwe snelweg. Ook werd de Europese Unie ervan beschuldigd geld van Italië afgenomen te hebben voor infrastructuur. Er wordt nu door de Italiaanse publieke opinie gepleit voor meer sereniteit.

Gesponsorde artikelen