Italianen sluiten hun havens voor bootvluchtelingen: “Ga maar naar Malta!”

Italianen sluiten hun havens voor bootvluchtelingen: “Ga maar naar Malta!”

Een stevige diplomatieke rel dreigt tussen Italië en Malta, nu de Italianen botweg weigeren om een ngo-boot met 600 vluchtelingen uit Afrika toe te laten tot hun havens. De nieuwe Italiaanse regering speelt het keihard, ze zijn het beu dat zij telkens de opvang moeten doen. Maar ook Malta weigert de vluchtelingen op te nemen.

Het is geen toeval dat de Italianen nu plots hun havens sluiten. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken in Italië is immers Matteo Salvini, de leider van de extreemrechtse Lega, die een anti-migrantenstandpunt inneemt. Hij is duidelijk van plan om z’n verkiezingsbeloftes waar te maken: de stroom vluchtelingen uit Afrika moet dringend opdrogen als het aan Salvini ligt.

“Malta neemt geen enkele vluchteling op. Frankrijk duwt ze terug over de grens. En Spanje verdedigt z’n grenzen met wapens. De ngo’s die varen met vlaggen van Nederland, Spanje, Gibraltar en de UK, het gaat om Duitse en Spaanse ngo’s”, zo schetst Salvini. “Vanaf vandaag zal Italië beginnen met ‘neen’ te zeggen tegen mensensmokkelaars, en ‘neen’ tegen de business van illegale migratie”, schrijft hij op z’n Facebook.

Ngo’s en hun rol in de vluchtelingenstroom

De laatste vijf jaar nam Italië tot 700.000 migranten op, die per boot vanuit Afrika kwamen. Steeds vaker worden die vluchtelingen ook gered via boten van humanitaire ngo’s, die de migranten uit de gammele bootjes van mensensmokkelaars redden, en vervolgens naar Europa brengen. Salvini heeft daarover keiharde beloftes gedaan: die praktijk zal aan banden gelegd worden.

“Mijn doel is om om een vredevol leven voor die jongeren in Afrika te garanderen, en tegelijk voor onze kinderen in Italië. Wij sluiten onze havens”, zo zegt hij op Twitter.

Of het ook effectief zo ver komt, is maar de vraag. Salvini heeft niet de bevoegdheid om alle havens te sluiten. Zowel de burgemeesters van Napoli als Palermo hebben al gezegd dat ze hun havens gaan open houden.

De bewuste boot waar het om gaat is de Aquarius, van de ngo SOS Mediterranee. Die stelt dat er 629 migranten aan boord zijn, waarbij 123 onbegeleide minderjarigen, elf andere kinderen en zeven zwangere vrouwen. Het gaat vooral om Afrikanen die uit de sub-Sahara regio komen. De boot was onderweg naar Italië, maar moet daarbij langs Malta passeren. Dat land heeft nog nooit vluchtelingen opgenomen. “Malta heeft de reddingsoperaties niet gecoördineerd en heeft niet de middelen of capaciteit om vluchtelingen op te nemen”, zo liet de Maltese regering weten.

Gesponsorde artikelen