Italië geeft alle jongeren voor 450 euro kortingsbonnen … om radicalisering tegen te gaan

Vanaf half september krijgen ruim een half miljoen Italiaanse jongeren vanaf 18 jaar een pakketje met bonnen die in totaal zo’n 450 euro waard zijn. De waardebonnen dienen om de radicalisering tegen te gaan: met de bonnen hoopt de Italiaanse overheid jongeren “af te leiden, zodat ze niet radicaliseren.”

Met de bonnen kan je onder meer musea bezoeken en krijg je korting als je naar de cinéma of een concert gaat. Je kan er ook boeken voor kopen

Tommasso Nannicini, de ambtenaar die verantwoordelijk is voor het nieuwe plan, heeft hoge verwachtingen. “Het geeft een duidelijk signaal aan jonge mensen. Het is een welkomstpakketje voor jongeren die achttien zijn geworden en het helpt met de verrijking van hun culturele opvoeding”, zegt hij.

“Wij houden van kunst …”

Bij de aankondiging van het initiatief gaf de Italiaanse premier Matteo Renzi aan dat hij niet alleen hoopt jongeren op deze manier weg te houden van extremisten, maar dat er een duidelijk signaal wordt gegeven. “Zij denken aan terreur, wij antwoorden met cultuur. Zij verwoesten standbeelden, wij houden van kunst”, zei Renzi.

… nou ja, niet altijd

Toch een beetje vreemd dat diezelfde Renzi begin dit jaar uit “respect” voor de Iraanse cultuur en het geloof van de Iraanse president Hassan Rohani, in Rome verscheidene naakte beelden liet bedekken in de Capitolijnse Musea. De Iraanse president Hassan Rouhani was die week voor het eerst in zijn ambtsperiode op Europees grondgebied.

“Met het oog op zijn islamitisch geloof” werd bij het staatsdiner dat Renzi gaf ter ere van Rouhani ook geen wijn geschonken.

Meer
Lees meer...