Italië kiest op 25 september nieuw parlement, Fratelli d’Italia op kop in de peilingen

De Italiaanse president Sergio Mattarella wil dat binnen 70 dagen parlementsverkiezingen worden gehouden in Italië. Dit werd donderdagavond bekend.

Premier Mario Draghi stapte eerder op de dag op, nadat hij niet voldoende steun kreeg in het Italiaanse parlement. De verkiezingsdatum is vastgelegd op 25 september, wat betekent dat Italië nog minstens twee maanden in politieke onzekerheid zal leven.

De Italianen zijn zo’n instabiliteit wel gewoon. Het land kende sinds 1945 liefst 69 regeringen, wat neerkomt op een gemiddelde levensduur van nauwelijks meer dan een jaar.

Broeders van Italië

In de meest recente peilingen staat de Fratelli d’Italia van voorzitster Giorgia Meloni op kop. De radicale partij heeft nog nooit deel uitgemaakt van een Italiaanse regering.

Fratelli d’Italia of “Broeders van Italië”, die omwille van haar historische wortels een “post-fascistische partij” genoemd wordt, was enkele jaren geleden nog een onbeduidende speler in de Italiaanse politiek, maar slaagde er onder impuls van Meloni in om bij het radicaal-rechtse kiespubliek de Lega (voorheen Lega Nord) van Matteo Salvini voorbij te steken.

In de peilingen is de partij van Meloni momenteel goed voor bijna 24 procent van de kiesintenties, tegenover 22 procent voor de centrumlinkse Democratische Partij. De Lega en de Vijfsterrenbeweging volgen op ruime afstand.

Meloni ontkent trouwens dat haar partij extreem-rechts is. Ze gebruikt liever de benaming “uiterst streng, meritocratisch en conservatief rechts”.

(as)

Meer
Lees meer...