J.K. Rowling en andere sterren roepen op te stoppen met cancel culture

gebouw met tekst: everything is canceled
Bron: Jeffrey Czum (Pexels)

Al veel beroemdheden werden het slachtoffer van cancel culture. Denk maar aan Jeffree Star, Ellen DeGeneres en Johnny Depp. Ook Glee-actrice Naya Rivera, die recent overleed na een boot-ongeval, werd gecanceld door een vechtpartij met haar toenmalige vriend Ryan Dorsey. Haar ex-collega en goede vriendin, Heather Morris plaatste een oproep op Twitter om een einde te maken aan cancel culture.

Naast Heather Morris zijn er nog verschillende sterren die oproepen om te stoppen met de cancel culture. Zij schreven samen een brief voor Harper’s Magazine. De brief kaart de problemen van de gerechtigheid en vrije meningsuiting aan. Ze vinden dat door de huidige protesten, die volgens de brief ook hoognodig zijn, de waarden van een open debat zijn verminderd. De brief werd onder andere getekend door schrijfster J.K. Rowling en Margaret Atwood.

Maar wat is cancel culture?

Beroemdheden worden dan op de vingers getikt over fouten die ze in het verleden gemaakt hebben. Vaak verliezen sterren belangrijke sponsordeals, zo verloor Glee-actrice Lea Michele haar sponsordeal met Hello Fresh, een bedrijf dat maaltijdboxen thuis levert. Maar hiernaast raken ze ook veel fans kwijt.

De reden?

Waarom bekende mensen gecanceld worden is vaak heel uiteenlopend. Zo werd Jeffree Star al meerdere keren gecanceld voor controversiële dingen die hij in het verleden deed. In 2004 lanceerde Star een website genaamd Lipstick Nazi, hierop kwam enkele weken geleden veel kritiek. Ondertussen heeft Star zich verontschuldigd via zijn kanaal op YouTube.

Ellen DeGeneres werd er dan weer van beschuldigd om onvriendelijk te zijn tegen medewerkers en gasten van haar show The Ellen Show. Ook Lea Michele kreeg de verwijten onvriendelijk te zijn tegen haar collega’s.

Gesponsorde artikelen