Ja hoor, ’t is zover: Erdogan schrapt evolutieleer op alle Turkse scholen

Ja hoor, ’t is zover: Erdogan schrapt evolutieleer op alle Turkse scholen

’t Is zoals staat in de koran en niet anders: Turkije is het tweede land ter wereld geworden waar er geen evolutieleer onderwezen mag worden. Volgens de Turkse onderwijsbond is de theorie van Darwin betwistbaar, controversieel en “sowieso te ingewikkeld”.

In het Midden-Oosten vinden wel meer islamitische geestelijken dat de evolutieleer in strijd is met het scheppingsverhaal in de Koran. Daarin creëert Allah de eerste man op aarde, Adam, uit klei en blaast hij hem vervolgens tot leven.

Maar op Saoedi-Arabië na was er blijkbaar geen enkel land waar het verboden is om het Darwinisme op school te brengen.

Tot nu. Onder impuls van president Erdogan, die zij land steeds religieuzer maakt en de seculiere tradities van de republiek Turkije aan de kant schuift, heeft de Turkse onderwijsbond op scholen door het hele land de evolutieleer uit lesprogramma’s geschrapt.

Te moeilijk blijkbaar

Volgens de Turkse onderwijsbond is de theorie van Darwin “betwistbaar, controversieel en te ingewikkeld voor leerlingen”.

De evolutieleer maakte deel uit van het vak biologie in het derde middelbaar in Turkije. Maar: ”op die leeftijd zijn leerlingen nog niet in staat de wetenschappelijke achtergrond ervan te begrijpen”, zegt voorzitter Durmus van de onderwijsbond.

In het nieuwe lesprogramma zou ook minder aandacht zijn voor de nalatenschap van het secularisme, de overtuiging dat religie geen invloed mag uitoefenen op de maatschappij.

Gesponsorde artikelen