“Ja, ik nam enveloppen met smeergeld aan én bood ze anderen aan”, FANC-directeur Jan Bens geeft corruptie zwart op wit toe

Enkele straffe, opmerkelijke uitspraken van Jan Bens, directeur van nucleaire waakhond FANC, in een interview met de Franstalige krant Le Soir vanmorgen. Bens, die nog voor Electrabel heeft gewerkt en nu verantwoordelijk is voor de controle van de door Electrabel gerunde kerncentrales in Doel, geeft zwart op wit toe dat hij smeergeld betaalde en aannam bij zijn vroegere job in Kazachstan.

Update 01/06/15 17u44: FANC-directeur Jan Bens ontkent: “Betaalde maar één keer smeergeld. Voor dokter. Dat gaat zo in die landen”

Op de vraag van Le Soir of ze hem enveloppen (met smeergeld) aanboden in die tijd, antwoordt Bens doodeerlijk: “Ja, en ik heb ze zelf ook voorgelegd aan anderen. Kazachstan was een casheconomie. Op een dag vonden we zelfs een man die ons bedrijf bespioneerde, verscholen in een kast.” Bens stond in die tijd in Kazachstan aan het hoofd van een groot bedrijf met 10.000 werknemers en “een ongelooflijke corruptie”.

Over z’n voormalige werkgever, Electrabel, heeft hij ook nog enkele minder fraaie woorden. “Vroeger was Electrabel een bedrijf vol ingenieurs waar techniek voorop stond. We bouwden prachtige (kern)centrales die goed functioneerden. Nu is geld verdienen de belangrijkste doelstelling. De trots voor de techniek is verdwenen”, aldus Bens.

Jan Bens is momenteel directeur van het FANC, de nucleaire waakhond die in ons land onder andere verantwoordelijk is voor de inspectie van de veelbesproken kerncentrales in Doel en Tihange.

Update 01/06/15 17u44: FANC-directeur Jan Bens ontkent: “Betaalde maar één keer smeergeld. Voor dokter. Dat gaat zo in die landen”