Ja, wat moet er nu met die 1.000 dieren van de Olmense Zoo gebeuren? 

Ja, wat moet er nu met die 1.000 dieren van de Olmense Zoo gebeuren? 

Ben Weyts sluit de Olmense Zoo na ruim tien jaar aan overtredingen, PV’s, verbeteringstrajecten en aanmaningen. Het welzijn van de ruim duizend dieren in de Limburgse zoo kan namelijk niet meer gegarandeerd worden, maar is dat wel zo eens de Zoo gesloten wordt? Met andere woorden: waar moeten die duizend dieren heen? 

Zou jij een luipaard in huis nemen? We dachten van niet, maar da’s een probleem waar minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zich misschien binnenkort over mag buigen. Hij heeft namelijk de vergunning van de Olmense Zoo ingetrokken, waardoor die moet sluiten. Maar waar ga je heen met duizend dieren die je niet zomaar overal kan plaatsen?

De vergunning van de Olmense Zoo verlengen is alleszins geen optie meer, zegt het kabinet van minister Weyts. “Dit dossier sleept al sinds 2007 aan. Er zijn PV’s opgesteld en verbeteringstrajecten die dan niet werden opgevolgd, maar op een gegeven moment stopt het.” Natuurlijk kan de Zoo wel proberen om opnieuw een vergunning aan te vragen.

Inspectie en herlocalisatie

“Maar gezien het aantal klachten, zal de Zoo dan toch wel heel sterk uit de hoek moeten komen” klinkt het scherp vanuit het kabinet Weyts. Maar wat moet er dan met die dieren gebeuren? “In eerste instantie blijven die gewoon verzorgd worden in de Olmense Zoo. We zullen daar ook inspecties doorvoeren, zodat het welzijn van de dieren wordt verzekerd.”

Mocht dat niet zo zijn, dan zullen die dieren waar er echt problemen bij voorzien worden, in beslag worden genomen. Maar waar die dan juist heen gaan, daar is nog geen definitief antwoord op. “Dat hangt ervan af van dier tot dier, natuurlijk”, klinkt het bij Weyts. “Een luipaard kan je niet zomaar overal plaatsen, bij een neushoorn ligt dat anders. Maar de dieren die we in beslag nemen, of die tout court niet meer in de Olmense Zoo kunnen blijven, zullen elders worden opgevangen.”

De meeste dierenliefhebbers weten natuurlijk dat dieren in het wild loslaten een heel slecht idee kan zijn. Toen de zoo in Buenos Aires vorig jaar sloot, vond de overheid andere oplossingen, zoals reservaten waar de dieren op pensioen konden gaan. Argentinië kan natuurlijk veel meer eigen reservaten gebruiken voor z’n zoodieren, maar misschien is een vergelijkbaar scenario ook mogelijk voor de bewoners van de Olmense Zoo.

Gesponsorde artikelen