Ja, zelfs de Saoedi’s zijn nu aan het overschakelen naar zonnepanelen

Ja, zelfs de Saoedi’s zijn nu aan het overschakelen naar zonnepanelen

Ook de fossiele industrie zelf weet wel waar in de nabije toekomst het geld meer en meer en op den duur uitsluitend verdiend zal worden: in de duurzame energiemarkt. Landen als Saoedi-Arabië en Qatar investeerden en investeren dan ook vele miljarden in duurzame energieprojecten.

Saoedi-Arabië is al tientallen jaren ’s werelds grootste exporteur van ruwe olie, maar de snel groeiende Amerikaanse productie van schalie-olie heeft de olieprijzen gedrukt. Voor de Saoedi’s zat er niets anders op dan hun afhankelijkheid van de inkomsten uit de enorme aardoliereserves af te bouwen. Dat proces is onder leiding van kroonprins Mohammad bin Salman (MbS) al een tijd geleden ingezet.

Het ministerie van Energie van Saoedi-Arabië heeft een akkoord ondertekend met een lokaal bedrijf dat een zonnepanelenpark moet gaan bouwen dat 200.000 Soedische gezinnen van elektriciteit zal voorzien.

In januari had het Saoedische agentschap dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie al aangekondigd tegen eind dit jaar een openbare aanbesteding te zullen uitschrijven om nog eens zeven bijkomende zonnepanelenparken te bouwen en een windmolenpark.

Saoedi’s willen af van hun afhankelijkheid van olie

De Saoedi’s willen af van hun afhankelijkheid van olie. Twee jaar geleden heeft het land onder impuls van prins Mohammed bin Salman (foto) een reeks economische hervormingen ingezet. MbS, zoals hij ondertussen in de zakenwereld wordt genoemd, had toen zijn ‘visie voor Saoedi-Arabië’ gepubliceerd, een stappenplan om het land te bevrijden van de afhankelijkheid van zijn olie-inkomsten. Deel van dat plan houdt onder meer de privatisering van Aramco in, het grootste oliebedrijf van de wereld. Verder voorziet het in de creatie van een investeringsfonds en andere economische hervormingen die de werkgelegenheid en andere investeringen in het koninkrijk moeten aanzwengelen.

Tegen 2023 hoopt de Saoedische regering al 10% van het elektriciteitsverbruik uit alternatieve bronnen te kunnen halen. Vandaag is de productie van hernieuwbare energie in het land volgens cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) nog onbestaande.

Gesponsorde artikelen