Jaarlijks hulphonden getraumatiseerd door vuurwerk

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising

Vuurwerk afschieten is voor velen een traditie die steevast in ere wordt gehouden. Voor een groot deel van de burgers is oud en nieuw echter een periode die een stuk fijner zou zijn zonder al dat geknal. Mensen met een hulphond lopen ieder jaar kans op een hond die zo zwaar getraumatiseerd wordt dat hij zijn werk niet meer kan doen.

Hulphonden zijn kostbaar

In Nederland is het voor mensen die een hulphond nodig hebben in veel gevallen goed geregeld. Zo worden ADL-hulphonden vanuit de basisverzekering vergoed. Zelfs met de goedkoopste zorgverzekering hebben mensen die een hulphond nodig hebben dus recht op zo’n viervoeter. In België kan het per vereniging verschillen hoeveel je kwijt bent aan een hulphond. Verenigingen zoals BADF stellen hulphonden in principe gratis ter beschikking, terwijl daarvoor geen overheidssubsidies worden gegeven. Zulke verenigingen zijn afhankelijk van giften van bedrijven en particulieren. Als een hond onbruikbaar wordt, is dat een dure bedoening, want het opleiden van een nieuwe viervoeter kost tussen de 17.000 en 25.000 euro.

Getraumatiseerde hulphonden zijn onbruikbaar

Die 25.000 euro kan dus in rook opgaan in de maand december. De harde knallen van vuurwerk kunnen honden zo erg traumatiseren dat zij hun baasje niet meer kunnen begeleiden. Dat vormt een groot probleem voor degenen met een hulphond, maar ook voor de verenigingen die in hulphonden voorzien. Tijdens de opleiding van hulphonden wordt wel aandacht besteed aan het leren omgaan met harde geluiden, maar dat is vaak niet te vergelijken met een harde, onverwachte knal tijdens de jaarwisseling. Daardoor krijgen hulphondenverenigingen jaarlijks veel klachten binnen omtrent vuurwerk.

Extra training met Pavlov-effect

Hoewel iedere getraumatiseerde hond er één te veel is, kunnen veel honden die erge schrikreacties vertonen bij vuurwerk nog wel geholpen worden. Daarvoor is aanvullende training nodig. De honden worden met veel geduld minder gevoelig gemaakt voor harde knalgeluiden door gebruik te maken van het Pavlov-effect. In dat geval is het doel om de hond een harde knal te laten associëren met voer, zodat hij minder bang wordt. Deze training werkt enkel als de hond een niet al te vervelende ervaring heeft opgedaan. Als de hond echt getraumatiseerd is, komt hij daar niet meer vanaf. In dat geval wordt de hulphond meestal ondergebracht bij een opvanggezin.

Een getraumatiseerde hulphond is een groot verlies

Als een ADL-hulphond zijn werk niet meer kan doen, is dat natuurlijk een vervelende situatie voor de vereniging. Die vuurwerktrauma’s kunnen jaarlijks al snel meer dan 100.000 euro kosten. Daarnaast is het natuurlijk verschrikkelijk voor het baasje als een ADL-hond of een hulphond vanwege psychische klachten vroegtijdig met pensioen moet, ten gevolge van de decemberpret van anderen.

Meer
Lees meer...