Jaarlijkse militaire oefeningen VS en Zuid-Korea: Noord-Korea spreekt van een voorbereiding voor een invasie

Jaarlijkse militaire oefeningen VS en Zuid-Korea: Noord-Korea spreekt van een voorbereiding voor een invasie

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse soldaten houden hun jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen in Zuid-Korea. Beide landen zeggen dat die 10-daagse oefeningen “defensief van aard” zijn, maar Noord-Korea zegt dat ze daarmee een kernoorlog uitlokken. Rusland en China hadden de VS aangespoord om de oefeningen niet te laten doorgaan, maar daar gaven de Amerikanen geen gehoor aan.

De komende tien dagen zullen 7.500 Amerikaanse en 50.000 Zuid-Koreaanse soldaten computer gesimuleerde oefeningen houden in Zuid-Korea. Dat meldt persbureau AP. Daarmee bereiden de militairen zich onder ander voor op een eventuele kernoorlog met Noord-Korea. De VS en Zuid-Korea geven aan dat de oefeningen defensief zijn, maar Noord-Korea ziet ze als een voorbereiding voor een invasie.

“Het is een jaarlijkse oefening die defensief is van aard en er is geen intentie om de militaire spanningen op het Koreaanse schiereiland te verhogen”, benadrukt de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Hij zegt ook dat Noord-Korea deze militaire oefeningen niet als een excuus mag gebruiken om de spanningen opnieuw te doen oplopen.

Oplopende spanningen

Zuid-Korea houdt al meer dan veertig jaar gezamenlijke militaire oefeningen met de VS onder de naam Ulchi-Freedom Guardian. China, de belangrijkste en enige bondgenoot van Pyongyang, en Rusland hadden er op aangedrongen om de oefeningen dit jaar niet te laten doorgaan. De VS ging daar niet op in.

De spanningen tussen Noord-Korea en de VS zijn de jongste tijd hoog opgelopen. Zo spraken de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un alsmaar meer dreigende taal tegen elkaar. Op het hoogtepunt van die wederzijdse bedreigingen waarschuwde Kim Jong-un dat hij het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Zuidzee zou bombarderen. Hij stelde zijn beslissing onlangs uit omdat hij naar eigen zeggen wilde afwachten wat de VS zou doen.

Gesponsorde artikelen