Jacle Bow & friends spelen grootse show in AB op 19 december ten voordele van “grootmoeder van het goede doel”, Jeanne Devos

Jacle Bow & friends spelen grootse show in AB op 19 december ten voordele van “grootmoeder van het goede doel”, Jeanne Devos

Binnenkort haalt Studio Brussel weer het beste in de mensen naar boven met hun Warmste Week, een jaarlijks terugkerende actie waarbij mensen de beste op zoek gaan naar de ondernemer die diep in hen schuilt met de bedoeling om geld in te zamelen voor een goed doel naar keuze. Zo ook bij de kerels van Jacle Bow, de jonge Belgische rockband, en omdat zij het graag groot zien – en terecht – hebben ze er meteen de grote zaal van de AB voor gevraagd en gekregen. 

Op 19 december organiseren zij in de bekendste concerttempel van Brussel ‘Artists For India: A Tribute To Jeanne Devos’ en naast zijzelf zullen ook een aantal gasten aantreden. De gastenlijst oogt indrukwekkend, want onder andere Adamo, Clouseau, Frank Vander Linden, Lange Polle, Wannes Cappelle, Guy Swinnen, Willy Willy en Helmut Lotti hebben al toegezegd. Bakken ervaring tussen de jonge wolven dus.

Karel Van Mileghem (bassist bij Jacle Bow): We hadden geen schroom om die mensen te vragen, want we steken deze show niet voor onszelf in elkaar, maar ik geef toe: lef hebben we wel. Het is een nogal megalomane productie, ja. Het coole is dat iemand als Adamo meteen aan boord was, hij was zelfs de eerste die toezegde. Volgens mij ziet hij dat stiekem wel zitten, zo wat staan rocken voor het goede doel.

Voor op haar tijd

De avond draagt de titel ‘Artists For India: A Tribute To Jeanne Devos’. Waarom haar en haar project steunen? Hebben jullie er een bijzondere band mee?

Van Mileghem: Wel, naast muzikant ben ik ook documentairemaker en voor ACV Voeding en Diensten ben ik met Jeanne Devos mee naar India geweest. Ze is daar sinds de jaren 60 heel regelmatig geweest, maar nu was het volgens mij de laatste keer dat ze daar zelf geweest is, ze wordt er begin 2017 ook al 82. Omdat ze niet zo op media gericht is, wordt ze weinig gesteund door acties als Music For Life en dus heb ik haar gevraagd of wij dat mochten doen.

Jeanne Devos zet zich vooral in tegen armoede in India, maar wil ook het hele systeem daar veranderen. Haar National Domestic Workers Movement ontfermt zich over verschopte straatkinderen en misbruikt huispersoneel. Ze wil een einde maken aan de armoede, aan het kindermisbruik en de kinderprostitutie. Daarnaast is ze helemaal voor het gebruik van condooms.

Van Mileghem: Ik zou ze geen traditionele katholieke zuster noemen. Ze is een beetje de grootmoeder van het goede doel, maar ook een vrijgevochten vrouw en altijd al voor op haar tijd geweest.

Op tournee in Amerika

Wat ik ook zeer verrassend vond was jullie documentaire ‘Play For That Money Boys.’ Het is durven om als jonge band naar Amerika te trekken, het is helemaal durven om daar een documentaire uit te destilleren. Dat zijn originele manieren om jullie zelf in de kijker te werken.

Van Mileghem: Dat is wat ik daarnet aanhaalde met die megalomane projecten. Ook al komen we pas kijken, we willen de lat hoog leggen als band, op elk vlak en op elk niveau. Dat project was inderdaad niet vanzelfsprekend, maar ik denk wel dat we erin geslaagd zijn om een beeld te geven van wat dat nu precies betekent, “op tour zijn in Amerika” als onbekend groepje uit België. We zijn heel blij dat we dat gedaan hebben en heel blij met de film.

Op 27 januari verschijnt jullie debuutalbum, ‘What’s All The Mumble About.’ Dat betekent dat jullie snel weer in AB zullen staan?

Van Mileghem: Dat klopt, op 26 januari spelen we daar een releaseshow in de AB Club. Ik wil trouwens nog even zeggen dat we erg trots zijn op ons debuut. De vier singles die tot nu toe al uit zijn – Suit Yourself, Rightless, House For Sale en High For Your Lover staan er ook allemaal op dus wie dat al top vond: er komt meer. Mario Goossens – die ook komt meespelen op de benefiet – was onze producer. Hij heeft ons gedurende anderhalf jaar over ons ontfermd. Je kan je debuut maar één keer maken dus we wilden het meteen goed doen. En het is goed, vinden we zelf.

Maar dus eerst de benefiet op 19 december: tickets voor die show in Ancienne Belgique zijn hier verkrijgbaar. Tickets kosten 29 EUR en de opbrengst van de show gaat volledig naar het project van Jeanne Devos.

Gesponsorde artikelen