Jacques Vermeire over respect voor jonge komieken en zijn veelzijdige carrière

Telenet Play

Blue Monday, naar verluidt de meest deprimerende dag van het jaar, valt dit jaar op maandag 20 januari. Een druilerige datum waarop de gezelligheid van Kerstmis alweer vergeten is, en de goede voornemens van het nieuwe jaar toch moeilijker blijken vol te houden dan verhoopt. Telenet Play lanceert daarom op 20 januari van 10 uur tot 16 uur de Comedy Helpdesk voor een opbeurend, humoristisch babbeltje met Urbanus, Jacques Vermeire of Adriaan Van den Hoof. Ook verschijnen alle voorstellingen van deze komieken (en die van Alex Agnew) op Telenet Play. Wij spraken met Jacques Vermeire over comedy.

Je gaat aan de telefoon hangen n.a.v. blue monday, de dag van het jaar waarop we ons het slechtst zouden voelen. Is humor daar de beste oplossing voor?

Jacques Vermeire: “Natuurlijk, humor is altijd belangrijk. Maar tegenwoordig staat elke dag wel ergens voor, denk aan secretaressedag. Ik vind het in december persoonlijk veel triestiger dan in januari, de dagen worden nu langer. Volgens mij hebben ze die dag zomaar uitgevonden.”

Veelzijdige carrière

Je hebt nu al van alles gedaan in je carrière: radio, televisiewerk, stand up comedy en F.C. De Kampioenen. Wat doe je het liefste?

Jacques Vermeire: “Optreden is wat ik het liefste doe, twee keer een uur met een pauze tussen. Dat is directer. Als je een film of televisieprogramma opneemt, moet je tekst vanbuiten blokken en een dag geconcentreerd werken. Optreden is mijn core business: voor een zaal met veel volk staan en de lach erin brengen.”

Je beschouwt dat zelf als een avondje uit heb ik ooit opgevangen.

Jacques Vermeire: “Ja. We beginnen rond kwart na 8, nog met een traditionele pauze, waarover de organisator heel tevreden is. Tijdens de pauze wordt er iets gedronken en iedereen is in vorm. Daarna volgt nog een uur en een meet & greet met een vierde van de zaal. Ik heb altijd pas gedaan rond half 12. Ik probeer wel werk te leveren, waarvan mensen blij zijn dat ze erbij waren.”

Is het belangrijk om een meet & greet te doen en met je fans in contact te komen?

Jacques Vermeire: “Ja. Ik heb dat heel mijn leven gedaan. Vroeger was dat met handtekeningen op foto’s van mezelf. Nu heeft iedereen zijn iPhone bij voor foto’s. Iedereen retweet dat of zet dat op Instagram. Dat is ook reclame, met mensen op een foto staan, dat speelt ook mee.”

Respect voor jonge komieken

Naast Urbanus sta je vooral met jonge komieken ingepland bij Telenet. Volg je wat de jonge garde doet?

Jacques Vermeire: “Zijt maar zeker! Ik heb met al die mannen ook al op een podium gestaan of ik ben met hen in een podcast verschenen. Ik wil niet de artiest zijn die over vroeger praat. Ik apprecieer de nieuwe generatie en wil er ook bijhoren. Ik treed ook nog op en heb ook nog in The Joker (een comedy club in Antwerpen, red.) gestaan waar misschien twintig stand up comedians naar mij kwamen kijken.” 

“Ik probeer ook nog mijn best te doen en wil niet altijd over vroeger praten. Trouwens, met Philippe Geubels en Alex Agnew heb ik goede contacten, ik vind dat heel belangrijk. Ik wil erbij horen en ook scoren. Die mannen scoren fantastisch, maar ik wil ook nog scoren.”

Stand up in Vlaanderen

Hoe is stand up in Vlaanderen veranderd door de jaren heen?

Jacques Vermeire: “Ik heb de generatie meegemaakt van Gaston en Leo. Er was nog geen echte stand up. Daarna ben ik begonnen in mijn eigen stijl met een aangever, maar ik heb vroeger ook alleen opgetreden. Later ben ik met Luc Verschueren begonnen. Ik speelde allemaal typetjes, ik zeg niet dat ik uniek ben, maar het is een ander genre dan wat de rest doet. Ik heb mijn eigen stijl.”

De vierde film van F.C. De Kampioenen is opnieuw een razend succes. Wat is het geheim van F.C. De Kampioenen? Waarom zijn jullie zo succesvol?

Jacques Vermeire: “Ik heb daar geen verklaring voor, maar ik vind dat ook onwaarschijnlijk. Het is een fenomeen natuurlijk, Vlaamser kan niet.”

Toekomstplannen

Wat zijn je toekomstplannen?

Jacques Vermeire: “Ik treed met mijn huidige zaalshow, Van 7 tot 77, nog het hele jaar op. Mijn manager wil natuurlijk dat ik blijf werken. Ik word 70 jaar in 2021 dus rond die verjaardag zal er ook nog van alles gebeuren. We zijn er nog niet uit hoe we dat juist zullen doen. Ik probeer om zo lang mogelijk te blijven werken, omdat ik het heel graag doe.”

Gesponsorde artikelen