Jambon gaat tot 3.000 camera’s zetten om nummerplaten te registreren

Jambon gaat tot 3.000 camera’s zetten om nummerplaten te registreren

Het cameranetwerk dat onze nummerplaten scant, wordt veel groter dan oorspronkelijk gepland. Momenteel staan er ongeveer 1.000 camera’s, maar dat zullen er binnenkort twee à drie keer zoveel zijn. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laten weten in een antwoord op een vraag van parlementslid Philippe Pivin (MR).

Momenteel staan er op de snelwegen in ons land al ongeveer 1.000 ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning op 270 à 300 sites. Naargelang het aantal rijstroken dat gecontroleerd wordt, kunnen er meerdere ANPR-camera’s komen op één site.

Zaak van miljoenen

Er is al 36,5 miljoen euro geïnvesteerd in de 1.000 camera’s. Bovendien kost het centrale systeem elk jaar ongeveer 2,5 miljoen euro aan onderhoud en de huur van de lijnen. Daar komt nog eens 10 miljoen euro bovenop voor 200 voltijdse personeelsleden om de gegevens te verwerken.

Niet alleen de federale politie, maar ook de lokale politie, de gemeenten, provincies, regio’s en uitbaters van lucht- en zeehavens mogen ANPR-camera’s plaatsen. Dat schrijft De Tijd. Alle camera’s worden ondergebracht in een centraal, nationaal netwerk. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laat weten dat er op lange termijn 2.000 tot 3.000 camera’s van dat soort zullen staan.

Trafiroad en Proximus

De overheid heeft een meerjarencontract om de ANPR-camera’s te leveren en te installeren gesloten met een tijdelijke handelsvennootschap van de telecomoperator Proximus en het Lokerse signalisatiebedrijf Trafiroad. Dat laatste bedrijf was vroeger bekend als Group Janssens. Topman Glenn Janssens, ‘de keizer van de wegwijzer’, werd in 2015 nog vervolgd wegens corruptie en fraude. Hij mocht zijn proces afkopen. Het bedrijf zou zo’n 435.000 euro betaald hebben aan het gerecht. Trafiroad was enkel in staat om aan de overheidszaak mee te timmeren als Janssens een blanco strafblad had.

Het is de bedoeling dat het netwerk van ANPR-camera’s in de eerste plaats de georganiseerde misdaad en het terrorisme bestrijdt. Jambon meldt nog dat de camera’s ook de snelheid van de wagens zullen controleren, “overal waar de installatie het toelaat”, klinkt het. Ook de Staatsveiligheid heeft toegang tot het netwerk. De verkeersleidingscentra, de uitbaters van havens en andere partners die in ANPR-camera’s investeren, zullen geanonimiseerde data krijgen.

Gesponsorde artikelen