Jambon I begint onderhandelingen: wie zit in de delegaties?

Jan Jambon (N-VA)
Jan Jambon (N-VA) - EPA

Vandaag blaast formateur Jan Jambon (N-VA) voor het eerste verzamelen. Het is de start van onderhandelingen die tot een nieuwe Zweedse coalitie moeten leiden. Hilde Crevits en Wouter Beke voor CD&V, Bart Somers en Gwendolyn Rutten voor Open Vld en uiteraard Bart De Wever en Jambon zelf voor N-VA zijn de sterke namen.

Formateur Jambon, systematisch ‘sterke Jan’ genoemd door z’n eigen partij, roept de drie toekomstige coalitiepartners van de Vlaamse regering samen om te onderhandelen. Plaats van afspraak is huis Errera, de officiële ambtswoning van de Vlaamse regering. Dat levert de traditionele kiekjes op van lachende gezichten.

Jan Jambon
Formateur Jan Jambon (N-VA)

Vraag is vooral wie aanschuift per partij. N-VA, CD&V en Open Vld hebben elk drie onderhandelaars, en één technicus of sjerpa. Daarnaast is er uiteraard ook de formateur, die zogenaamd ‘neutraal’ is in de discussies. In deze is dat dus Jambon.

De Wever, en daarna een ‘open’ delegatie

Voor N-VA is er uiteraard N-VA-voorzitter Bart De Wever die namens zijn partij de delegatie leidt. Maar opvallend, wie De Wever flankeert, dat ligt gevoelig ligt. Immers: een pak volk heeft ambities om straks minister te worden voor de N-VA. Vandaag zaten naast De Wever ook Ben Weyts en ondervoorzitter Lorin Parys erbij.

Maar naast De Wever gaan er dus regelmatig andere figuren komen. Namen die zeker verwacht worden: Weyts, die er vandaag al was, Matthias Diependaele en Sander Loones. Weyts was al Vlaams minister, Diependaele een succesvolle fractieleider en Loones de baas van de studiedienst en bolleboos van de partij.

Jan Jambon
Wie wordt N-VA-minister naast Jan Jambon (N-VA)?

Maar de N-VA heeft een brede reservebank: afscheidnemende Vlaamse ministers zoals Philippe Muyters (N-VA) en Liesbeth Homans (N-VA) zullen ook opduiken, maar evengoed Zuhal Demir wordt onderhandelaar en daarna vermoedelijk ook minister. En er komen ook experten-parlementesleden zoals Wilfried Vandaele of Koen Daniëls zeker langs om op ‘hun’ domein te onderhandelen.

Wie overigens ook een stevige rol speelt bij N-VA op dit moment: Lorin Parys. Wie gaat kijken naar de auteur van de zogenaamde ‘Startnota’ van De Wever in de digitale versie, vindt zijn naam. Maar dat is geen toeval, de ondervoorzitter van N-VA neemt zeker wat de teksten betreft een coördinerende functie op. Alleen, minister worden is wat te hoog gegrepen, in een provincie waar ook Ben Weyts én Theo Francken wonen.

Crevits, Beke en Suys zijn de zekerheden

Bij CD&V is het huidige leidinggevende duo Hilde Crevits (CD&V) en Wouter Beke (CD&V) nog steeds aan zet. Zij twee zijn de zekerheden bij de CD&V-ploeg, naast uiteraard sjerpa en schaduwminister Raf Suys, de legendarische kabinetschef van CD&V voor de Vlaamse regering. Daarnaast zal er afgewisseld worden voor het vierde zitje.

Iedereen verwacht dat Crevits past voor het CD&V-voorzitterschap, en opnieuw kiest voor een rol als viceminister-president in de Vlaamse regering. Ook Beke zal straks minister willen worden als in oktober zijn mandaat als CD&V-voorzitter afloopt. Maar zit nu wel al in de federale regering, waar hij meer dan waarschijnlijk blijft. Als vierde naam zal CD&V anderen inschuiven om te onderhandelen. De naam van Koen Van den Heuvel (CD&V) als toekomstig minister valt het meest: hij maakte een goede beurt in de korte invalperiode die hij in de vorige regering had. Verder kijkt men eerder naar de jongere generatie om de derde ministerportefeuille in te vullen. De namen van Benjamin Dalle en Peter Van Rompuy circuleren.

Rutten en Somers, die z’n comeback maakt

Bij Open Vld maakt Bart Somers zijn verwachte comeback naar het hoogste niveau van de Vlaamse regering. Somers was ooit Vlaams minister-president, maar legde zich recent volledig toe op Mechelen, waar hij succesvol een coalitie leidde. Nu gaat hij opnieuw voluit voor een post als Vlaams minister, en hij is dus ook vaste onderhandelaar voor Open Vld. Daarnaast is er voorzitter Gwendolyn Rutten die systematisch aanwezig zal zijn. De rol van derde onderhandelaar zal afwisselend ingevuld worden bij Open Vld. Vandaag mag Lydia Peeters, huidig Vlaams viceminister-president, meekomen. Maar Peeters zal straks vervangen worden door een pak andere namen. Open Vld heeft in principe recht op twee portefeuilles in die Vlaamse regering. Somers is een certitude, vraag is wie die tweede naam wordt: vermoedelijk wel een vrouw, gezien de ambitie van de partij om telkens de genderbalans in het oog te houden.

Gesponsorde artikelen