Jambon (N-VA) roept op om niet massaal naar tuincentra te trekken

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) roept de Vlamingen in een Facebookfilmpje op om dit weekend niet massaal af te zakken naar doe-het-zelfzaken en tuincentra. Die mogen vanaf vandaag weer open. Jambon stelt dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Bovendien kijkt hij ook in eigen borst voor politieke fouten tijdens de coronacrisis. Jambon verwijst niet naar concrete fouten, maar benadrukt dat de overheden “elke dag opnieuw proberen om oplossingen te vinden om menswaardig uit deze crisis te geraken”.

Het gebeurt niet elke dag dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) een filmpje van twee minuten lanceert op sociale media. Jambon stuurt de Vlamingen met enkele richtlijnen het weekend in. De overheid vreest dat het de komende dagen erg druk zal zijn in de tuincentra en doe-het-zelfzaken die vanaf zaterdag 18 april opnieuw de deuren openen. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist.

“We zullen de strenge maatregelen moeten aanhouden”, stelt Jambon. “Ook wanneer we straks naar een doe-het-zelf-zaak of tuincentrum gaan en zien dat daar veel volk staat aan te schuiven. Keer dan terug naar huis en kom een andere keer terug.”

Erkenning van fouten

EPA

Opvallend: Jambon erkent ook onfeilbaar te zijn, al heeft hij het niet over concrete fouten: “Ook wij, alle overheden, maken soms fouten. Experten en politici zijn ook maar mensen die dag in dag uit alles doen om het hoofd te bieden aan deze crisis die we nooit eerder meegemaakt hebben. Elke dag opnieuw proberen we oplossingen te vinden om menswaardig uit deze crisis te geraken. Wij zullen uit deze fouten lessen trekken.”

Zo was er veel te doen rond het feit dat de kapperszaken aanvankelijk open mochten blijven en aanvankelijk dus niet op een compensatie van de overheid konden rekenen bij sluiting.

Ook lag Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zwaar onder vuur wegens de situatie in de woonzorgcentra. Afgelopen week besliste Beke om tegen het advies van de Nationale Veiligheidsraad in geen bezoek toe te laten in de Vlaamse woonzorgcentra.

Op federaal niveau was er veel te doen rond de mislukte leveringen van mondmaskers. Een aantal van die mondmaskers bleken onbruikbaar te zijn.

(Lees hier hoe premier Wilmès (MR) aan ‘damage control’ deed na de kater van de Veiligheidsraad.)

Vlaams-nationale knipoog

Zoals dat een Vlaams-nationalist betaamt, sluit Jambon af met een citaat van Willem Van Oranje, een bewierookt historisch figuur binnen de Vlaamse beweging. “Het is niet nodig te hopen om te ondernemen, noch te slagen om te volharden”, zei Jambon. “En wij zullen slagen.”

Meer
Lees meer...