Jamie Spears betaalde 6 miljoen dollar aan bedrijf om Britney te bespioneren

Tot november 2021 was Jamie Spears de conservator van zijn dochter Britney Spears. Dat hield in dat hij de beslissingen maakte op het vlak van financiële en persoonlijke zaken in het leven van de zangeres. Maar nu blijkt dat die controle nog veel verder ging.

Britney Spears mag dan wel na 14 jaar verlost zijn van haar conservatorschap, het laatste woord over de zaak is lang nog niet geschreven. Zo zou Jamie grof geld betaald hebben om toegang te krijgen tot de smartphones van Britney en haar moeder, Jamies ex-vrouw Lynne Spears.

Toegang tot toestellen

Mathew Rosengart, de advocaat van Britney Spears heeft nieuwe documenten ingediend bij de rechtbank. Daaruit blijkt dat Jamie Spears 6 miljoen dollar (zo’n 5,3 miljoen euro) betaalde aan Black Box, een beveiligingsbedrijf, om binnen te breken in de smartphones van Britney én die van haar moeder Lynne.

De advocaten van Britney kwamen dit te weten via een getuigenis van Alex Vlasov, een voormalige werknemer van Black Box. Die vertelde aan voormalige FBI Special Agent Sherine Ebadi dat Britney een van hun klanten was, maar dat alles geregeld werd via Jamie. Toen Vlasov begon te werken voor Black Box werden de toestellen van Britney al gemonitord. Hij herinnert zich zo dat Britney in 2013 haar Blackberry inruilde voor een iPhone waardoor ze tijdelijk geen toegang meer hadden tot haar toestel. “Mr. Spears was toen enorm bezorgd omdat hij geen zicht meer had op de telefoonactiviteit van zijn dochter.”

iCloud

Het was toen de taak van Vlasov om een verborgen app te installeren op de iPhone van Britney “die zij niet kon zien en waarvan zij geen wachtwoord had”. Via die app kon Jamie dan meelezen met alle berichten die Britney via haar smartphone stuurde. In 2015 vroeg Jamie toegang tot de iCloud van zijn dochter. De iCloud werd gekopieerd op een iPad waarop men in real time toegang kreeg tot alle berichten die ze stuurde, de foto’s die ze maakte, de websites die ze bezocht en de gps-informatie.

De iPad werd bewaard in de kluis van Black Box, maar Jamie vroeg geregeld om informatie van Black Box. “Mr. Spears was vooral geïnteresseerd in de gesprekken tussen zijn dochter en haar persoonlijke advocaat Sam Ingham en vroeg hier regelmatig updates van.”

Afluisterapparatuur

Naast de spyware op de smartphones van Britney vroeg Jamie ook aan Black Box om afluisterapparatuur te installeren in de slaapkamer van zijn dochter. Dit kwam al aan bod in de documentaire van The New York Times, Controlling Britney Spears.

Vlasov vertelde dat de afluisterapparatuur met duct-tape bevestigd werd aan de achterkant van meubels, zodat het bijna onmogelijk was om deze te vinden. Zo kon Jamie meeluisteren met de gesprekken tussen Britney en haar kinderen. In 2020 vroeg Jamie uiteindelijk om alle afluisterapparatuur en spyware te verwijderen.

De advocaten van Jamie Spears ontkennen deze beschuldigingen, maar konden voorlopig nog geen tegenbewijs aanleveren. Er zal een specifieke hoorzitting komen over de beschuldigingen van spionage. Die staat gepland voor 27 juli 2022.

Meer
Lees meer...