Jan Jambon (N-VA): “Ik ga niet wachten tot het pv’s regent alvorens ik ga handelen”

Jan Jambon (N-VA): “Ik ga niet wachten tot het pv’s regent alvorens ik ga handelen”

“Er is een dark number van steunbetuigingen aan terreur.” Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) moest vandaag tijdens de Kamercommissie zijn “dansende moslims”-uitspraak verantwoorden, maar hij wijkt niet van zijn standpunt. “Kan ik als minister alleen handelen als er genoeg pv’s zijn?” Jambon maakt duidelijk dat hij daar in ieder geval niet op gaat wachten alvorens te handelen. 

“Het gaat nu al dagen over één woord: significant. Volgens mij betekent dat betekenisvol.” Zo begon de Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) vandaag tijdens de Kamercommissie. Hij moest daar vandaag uitleg komen geven over zijn omstreden uitspraak in de krant De Standaard dat “een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen.”

De belangrijkste vraag tijdens de Kamercommissie was of de minister van Binnenlandse Zaken politierapporten en pv’s kon tonen om zijn omstreden uitspraak te onderbouwen.

Significant

“Het gaat nu al dagen over één woord: significant. Volgens mij betekent dat betekenisvol.” Zo begon de Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon vandaag tijdens de Kamercommissie. Hij moest daar vandaag uitleg komen geven over zijn omstreden uitspraak in de krant De Standaard dat “een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen.”

De belangrijkste vraag tijdens de Kamercommissie was of de minister van Binnenlandse Zaken politierapporten en pv’s kon tonen om zijn omstreden uitspraak te onderbouwen.

“Geen pv’s bij me, maar zijn er wel”

“Ik ga onmiddellijk heel duidelijk zijn”, aldus Jambon. “Ik heb vandaag geen pv’s bij me. Er zijn er wel, maar er zijn er niet veel.” Hij werd tijdens de Kamercommissie sterk aan de tand gevoeld omdat zijn “dansende moslims”-uitspraak stigmatiserend zou zijn. Maar volgens Jambon is juist het bespreken van de proces-verbalen stigmatiserend. “Wat had u gedacht? Dat ik hier heel stigmatiserend verschillende feiten ging opnoemen? Stigmatiserender dan dat zou niet kunnen.”

Jambon vraagt zich ook hardop af of de vragen naar de pv’s de juiste vragen zijn die nu gesteld moeten worden. “Meerdere diensten hebben me bevestigd dat het geen geruchten zijn en als minister bevoegd voor politie en brandweer heb ik informatie uit verschillende bronnen. Kan ik als minister alleen handelen als er genoeg pv’s zijn?” vraagt Jambon.

Zelf is hij in ieder geval van mening dat hij daar niet op hoeft te wachten. “Ik ga niet wachten tot het processen-verbaal regent.” Want volgens Jambon is er een “dark number” van steunbetuigingen aan terreur. “Met andere woorden: er is een aantal gevallen die niet officieel geregistreerd zijn”, aldus Jambon.

En: “Iedereen weet toch dat ze bij de arrestatie van Salah Abdeslam stenen hebben gegooid. Dat heeft toch iedereen gezien?”, vraagt Jambon zoekend naar bevestiging.

“Het is een fenomeen”

Om zijn uitspraken toch te onderbouwen noemt Jambon wetenschappelijke onderzoeken. “Ik verwijs ook naar wetenschappelijke onderzoeken van Bilal Benyaich en een onderzoek dat aangeeft dat België in de top 3 staat van landen waar IS via sociale media het meest gesteund wordt. Als je alle feiten aaneenschakelt, kom ik tot de conclusie: het is een fenomeen.”

Jambon sluit zijn verklaring af met een oproep om samen te werken in plaats van een semantische discussie te voeren. “Natuurlijk mogen we geen volledige gemeenschap stigmatiseren”, aldus Jambon. Hij wil zelfs “harten terugwinnen van die jongeren die zich van onze maatschappij aan het afkeren zijn. In plaats van een semantische discussie voeren, moeten we samenwerken om dat fenomeen onder controle te krijgen.”

De voorzitter van de Moslimexecutieve heeft vandaag in VTM Nieuws ook gereageerd op de uitspraak van Jambon: “In elk geval is dat geen significant deel van de moslimgemeenschap. Die was zijn leden aan het begraven en zijn slachtoffers aan het bewenen.”

Gesponsorde artikelen