Jambon (N-VA) keert kar: even hoge projectsubsidies voor cultuursector als in 2019

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) draait zijn beslissing over de besparingen op de cultuursector deels terug. Het kwam vorig jaar tot hevig protest van de cultuursector tegen de afgebouwde subsidies. Nu kondigt Jambon aan dat na de begrotingsaanpassing vier miljoen euro extra wordt vrijgemaakt voor de projectsubsidies van organisaties en kunstenaars in 2020. 

De Vlaamse regering besliste vorig jaar bij monde van minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) om de projectsubsidies voor de culturele sector met 60 procent terug te schroeven in 2020. Het gevolg was een tsunami van protest uit de sector, waarbij gele profielfoto’s op sociale media en protesterende acteurs en kunstenaars schering en inslag waren.

“Geen strategische maar tactische” beslissing

Jambon keert echter zijn kar en wil met bovenstaande maatregel naar eigen zeggen de coronacrisis verder aanpakken. Die heeft ook kunstenaars en cultuurorganisaties financieel hard getroffen. Voorstellingen met publiek kunnen niet doorgaan en heel wat opdrachten werden geannuleerd of uitgesteld. Jambon spreekt van “geen strategische maar een tactische” beslissing. Voor de projectsubsidies maakt hij opnieuw 4 miljoen euro extra vrij. Op die manier wordt het volgens Jambon mogelijk om in september een volwaardige tweede subsidieronde te organiseren. Het geld zou in de eerste plaats naar individuele kunstenaars gaan.

Hetzelfde bedrag als vorig jaar

Bij de eerste ronde begin 2020 werd al zo’n vier miljoen euro verdeeld. Het totale budget voor de projectsubsidies voor 2020 ligt nu op 8 miljoen euro, hetzelfde bedrag als in 2019. De geplande besparing van 60 procent is dus hoe dan ook niet voor dit jaar. Door die subsidies kunnen vooral projecten van jonge, beginnende kunstenaars gefinancierd worden. Volgens de cultuursector zou het voor jong talent zeer moeilijk zijn om van de grond te komen en erkend te worden zonder deze subsidies.

Cultuursector tevreden

Jambon belooft tijdens zijn beleidsperiode nog meer van dit soort tactische beslissingen te nemen, om de sector te ondersteunen. De Vlaamse cultuursector reageert alvast positief, onder wie de Acteursgilde. Ze benadrukt wel dat een dergelijke financiering levensnoodzakelijk is voor het cultuurlandschap en om talent tot ontplooiing te laten komen.

Meer
Lees meer...