Jan Verheyen in de bres voor zijn ‘maat’ Bart De Pauw: “Does the punishment fit the crime?”

Jan Verheyen in de bres voor zijn ‘maat’ Bart De Pauw: “Does the punishment fit the crime?”

Bart De Pauw wordt te hard aangepakt voor de klachten van seksueel grensoverschrijdend gedrag, dat maakte Jan Verheyen vanmorgen duidelijk in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Hij nam het op voor zijn goede vriend en collega-regisseur, die door VRT aan de deur gezet werd na klachten van seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Jan Verheyen was vanmorgen te gast bij De Ochtend op Radio 1. De regisseur is een goede vriend van Bart De Pauw, over wie gisteren onthullingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan het licht kwamen. Verheyen stelt zich luidop de vraag of de klachten van vrouwelijke collega’s voldoende zijn om De Pauw aan de deur te zetten.

“Ik heb niets gemerkt”

Toen het nieuws gisterenavond bekend raakte, was Verheyen een van de eersten om te reageren. “Het blijkt dat er al langer geruchten de ronde deden. Maar ja, zolang er geen bewijzen zijn, kan het altijd om jaloerse achterklap gaan”, zo liet hij weten aan De Morgen.

Hij reageerde geschokt op de onthullingen en gaf aan nooit enig vermoeden te hebben gehad. “Bart is een van mijn oudste vrienden. Hij en zijn vrouw Ines komen bij ons over de vloer, wij bij hen. De eerste keer dat we samenwerkten was voor Alles Moet Weg, die film dateert uit 1995. En ik ben ook vaak te gast geweest in zijn programma’s. Nooit heb ik iets opgemerkt van spanning.”

“Wat nu gebeurt, is onomkeerbaar en niet in verhouding”

Vanmorgen lichtte hij zijn standpunt verder toe in De Ochtend op Radio 1. “De VRT is jury en rechter tegelijk. In het geval van Bart is er een beschuldiging en dan meteen een veroordeling.” Hij hekelt verder ook de aanpak van de VRT. “Bart had bij een klacht daarover moeten aangesproken worden. Nu is er niet echt een verdediging gevoerd. Ze hadden hem een ernstige tik op de vingers moeten geven. Maar wat er nu gebeurt, is dermate onomkeerbaar en staat, met de elementen die we nu hebben, niet in verhouding. De VRT had dit kunnen inschatten.”

Iets wat Bart De Pauw ook zelf liet uitschijnen in zijn videoboodschap. “Ik weet niet waar het over gaat en of het deel uitmaakt van een groter verhaal. Ik kan zelf niet checken of de verhalen waar of onwaar zijn. Ik heb niet de kans gekregen om mij te verdedigen”, sprak de televisiemaker in de video die hij gisteren op YouTube plaatste en die de bal aan het rollen bracht.

Verheyen is wel van mening dat klachten van seksueel grensoverschrijdend gedrag serieus genomen moeten worden, maar stelt dat De Pauw te hard aangepakt wordt. “We mogen, en moeten, klachten van vrouwen meer au serieux nemen dan wat we vroeger hebben gedaan. Maar de balans mag ook niet overslaan. Ik heb hierbij het gevoel dat de weegschaal doorslaat naar een kant die me ongemakkelijk maakt.”

“Gechoqueerd en verontwaardigd over reacties op sociale media”

Jan Verheyen was vanmorgen ook te gast bij De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow op MNM. Daar hekelde hij vooral de reacties op sociale media. Veel mensen reageren vol ongeloof op de beschuldigingen aan het adres van Bart De Pauw en lijken de ernst van de situatie niet in te zien. “Ik begrijp nu waarom vrouwen het moeilijk vinden om over seksueel grensoverschrijdend gedrag te praten”, liet een aangeslagen Verheyen daarover weten.

“We hebben hier geen Weinsteins”

Zo’n drie weken geleden, net na de onthullingen over Harvey Weinstein, schreef Jan Verheyen nog een opiniestuk in De Morgen. Daarin schreeuwde de regisseur uit dat Vlaanderen Hollywood niet is en dat “wij hier geen Weinsteins hebben.”

“Ik vind de huidige hysterie met verdachtmakingen en insinuaties ongepast”, voegde hij hier verder aan toe. “Er zullen best wel een paar klootzakken rondlopen die hun handen niet kunnen thuishouden, maar dat geldt voor élk milieu met een zekere hiërarchische structuur – een filmset, welja, maar ook universiteiten, bedrijven, ministeries, kabinetten, noem maar op. In al die gevallen is seksueel overschrijdend gedrag, zéker vanuit een machtspositie, onaanvaardbaar.”

Een standpunt waar hij nu dus enigszins op terug lijkt te keren.

Als je geconfronteerd werd met seksueel geweld van welke aard ook, dan zit je met heel wat vragen. Deze website helpt slachtoffers, familie en vrienden bij hun zoektocht naar antwoorden. Ook wil deze website slachtoffers helpen om aangifte te doen bij de politie.

Gesponsorde artikelen