Left Right
scrollTop top

Janssen Pharma moet vaccinonderzoek (even) pauzeren


Janssen Pharma vaccinonderzoek gepauzeerd
© Isopix

Een proefpersoon die meedoet aan het coronavaccin-onderzoek van Johnson & Johnson, heeft een onverklaarde ziekte. Voor het onderzoek kan verder gaan, moet die ziekte uitgeklaard worden.

Janssen Pharma is de Belgische tak van Johnson & Johnson. In België wordt veel experimenteel onderzoek gedaan, ook het nieuwe coronavirus van de farmareus wordt hier getest. Die testen worden nu even opgeschort. Dat is niet uitzonderlijk, ook rivaal AstraZeneca moest vorige maand de coronaproeven even op halt zetten.

Laatste fase

Het potentiële coronavaccin wordt sinds een maand getest op 60.000 vrijwilligers van over de hele wereld. Dat is een onderdeel van de derde en laatste klinische onderzoeksfase. Daarbij wordt de effectiviteit getest in een grote groep, zodat effecten op verschillende groepen kunnen bekeken worden.

Net vandaag komt Johnson & Johnson ook met kwartaalresultaten. Niet ideaal, gezien de pauze. Anderzijds is het bedrijf een van de weinigen die momenteel aanspraak kan maken op een werkend vaccin. De resultaten van de derde fase worden eind dit jaar, begin volgend jaar verwacht.

Hoelang duurt het om een vaccin te bouwen?

Het kan normaal tien tot vijftien jaar duren eer een vaccin van uit het labo tot in de apotheker brengt. Enkele bedrijven, zoals Johnson en Johnson, konden echter leunen op reeds bestaande technologie. Dan nog zou een vaccin op een jaar tijd een heus staaltje farmaceutische spierballengerol laten zien. Het snelste vaccin ooit kostte namelijk 4 jaar ontwikkelingstijd, in de jaren zestig. Het wordt nog steeds gebruikt, in aangepaste vorm, tegen de bof.

Janssen Pharma zal de proeven zo snel mogelijk willen herstarten. Niet alleen smacht de wereld naar een Covid-vaccin, er zijn ook nog andere kapers op de kust. Moderna zit ook in de derde fase van het klinisch onderzoek, net zoals AstraZeneca.

Als derde frontrunner is ook Pfizer, in samenwerking met het Duitse BioNTech, bezig aan een vaccin, op basis van mRna, net zoals AstraZeneca.

En dan is er natuurlijk nog het mysterieuze Russische vaccin. Dat zou in oktober worden uitgerold.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899