Left Right
scrollTop top

Januari brengt al 58 nummers waarvan we vinden dat je ze gehoord moet hebben


Januari brengt al 58 nummers waarvan we vinden dat je ze gehoord moet hebben

De eerste maand van een nieuw jaar zit er alweer helemaal op. Januari is traditioneel de maand die een stevig voorjaar voorbereidt: we worden overspoeld door nieuwe albums, tournees worden aangekondigd en festivals vullen hun affiche. Singles om dat allemaal aan te kondigen worden dan ook in hoog tempo uitgespuwd. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat we na deze eerste maand al 57 nummers hebben geselecteerd die we met je willen delen. Niet numeriek samengesteld, maar wel op die manier zodat het geheel een mooie playlist (onderaan te vinden) vormt. 

1. Busted – Radio

Deze eerste playlist van het nieuwe jaar starten we met wat comebacks. Eerst: Busted. Voor wie jong was begin jaren 2000: het zijn wel degelijk die van Year 3000. Tussen 2003 en 2016 brachten ze geen platen uit om dan plots weer ten tonele te verschijnen, zonder al te veel effect. In 2019 verschijnt hun vierde album. Deze track selecteerden we vooral om het zinnetje “I’m tired of the radio/it never makes me feel the way it should.” Zowat de hele bestaansreden voor deze lijst.

2. Krezip – Lost Without You

Nog voor wie jong was begin jaren 2000: de Nederlandse band Krezip is tien jaar na hun split terug. Momenteel zijn er twee optredens aangekondigd: een show op Pinkpop en een grote show in Ziggo Dome (26 oktober) in Amsterdam. Of er daar nog bij komen is momenteel niet heel duidelijk, maar aangezien er ook een nieuw – mooi – liedje vrijgegeven is gokken we op een nieuwe start.

3. Billie Eilish – When I Was Older

Billie Eilish, we hebben het er hier al vaker over gehad en onze bewondering groeit nog elke dag. Ze is er nog altijd maar 17 en ze heeft al handenvol knappe songs bij elkaar geschreven. Ze leverde de film voor het aankomende album ‘Inspired by the film Roma’ (release van de plaat op 8 februari), de succesvolle Netflix-film die onlangs voor maar liefst 10 Oscars genomineerd werd. Daarop krijgt ze trouwens meer dan een beetje mooi gezelschap (zie onder).

Binnenkort geeft Billie Eilish een al lang hopeloos uitverkocht concert in La Madeleine in Brussel. Haar debuutalbum verschijnt op 29 maart en heet ‘When We All Fall Asleep, Where Do We Go?’

4. Beck – Tarantula

Over dat gezelschap op die door Roma geïnspireerde plaat: Beck heeft zijn bijdrage al vrijgegeven. Tarantula is een cover van de jaren 80-band Colourbox en heeft Feist op backing vocals. Beck spaarde kosten nog moeite, want speciaal voor deze track haalde hij een 24-koppige ensemble-orkest de studio in.

Andere bijdragen op die aankomende plaat zullen er zijn van Billie Eilish (zie boven), maar ook El-P, Ibeyi, Laura Marling, Patti Smith en Unkle. En als special guest: Bu Cuarón, dochter van regisseur Alfonso Cuarón.

5. The Mountain Goats – Younger

The Mountain Goats zijn terug. “De wie?” horen we velen van jullie al denken, maar af en toe kan het geen kwaad om eens iets te ontdekken. The Mountain Goats is een Amerikaanse indiefolkband en is gebouwd rond en wordt geleid door de gitarist en zanger John Darnielle. In de beginjaren van de band, in de jaren 90, nam Darnielle standaard de nummers op op zijn cassetterecorder. Nu de cassette terug hip is doet hij dat uiteraard niet meer.

Het nieuwe nummer Younger heeft een opmerkelijk voller geluid dan we van de band gewend zijn, inclusief saxofoonsolo in een heerlijk lange outro. Of het een voorbode is van hun achttiende (!) plaat ‘In League With Dragons’ zullen we vanaf 26 april kunnen ontdekken.

6. Ben Howard – Heave Ho

Wie zijn songs ook niet altijd binnen de standaardlengte houdt is Ben Howard. De laatste jaren is de singer-songwriter verder en verder afgeweken van radiovriendelijk aardigs als The Fear, wat hem zowel wat nieuwe fans als afhakers heeft opgeleverd. Dat hij het zichzelf hiermee niet makkelijk maakt zal hem niet deren, want ook op de nieuwe single Heave Ho – een spliksplinternieuwe single die niet op zijn album ‘Noonday Dream’ van vorig jaar terug te vinden was – blijft hij de ingeslagen weg volgen. En wij zijn daar maar wat blij mee.

7. Foals – Exits

Het is vier jaar geleden dat Foals nog eens een nieuw album uitbracht en om dat goed te maken hebben ze er voor dit jaar meteen twee op de planning gezet. ‘Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1’ is vanaf 8 maart te koop, deel 2 volgt ergens dit najaar.

Het eerste album zal meer bestaan uit synths/new wave-achtige nummers. Deel twee zal dan weer meer door de gitaar aangedreven worden. De eerste single van dit eerste deel (Exits) zet alvast goed de toon voor hun optreden in AB op 12 mei (er zijn nog tickets) en is onmiskenbaar Foals, maar draagt ook zeker wat DNA van Arcade Fire of zelfs David Bowie in zich.

8. Liily – Sepulveda Basin

Niet Lilly, maar wel Liily, met maar één -l en met twee ii-tjes. Deze jonge Amerikaanse band sluit perfect bij de sound van Foals aan. Hun eerste ep ‘I Can Fool Anybody In This Town’ verschijnt op 8 maart.

9. Yungblud – Loner

Yungblud hoeven we ondertussen niet meer voor te stellen. De show die de jonge Brit onlangs in de AB gaf kon op joelende recensies rekenen, ook al heeft Dominic Harrison zoals hij echt heet minstens evenveel tegen- dan voorstanders.

Wij hengelen nog ergens tussenin en vinden hem vooral wisselvallig, maar deze nieuwe single Loner vinden we wel érg lekker. Bij een eerste luisterbeurt moesten we vooral aan Oasis denken en dat moeten we nu eigenlijk nog. Liam Gallagher zal het vast niet graag horen, maar het is niet anders.

10. Bob Sinclar feat. Robbie Williams – Electrico Romantico

En plots is er weer veel Robbie Williams. Op 31 december 2018 bracht hij een nieuwe single uit die voorlopig vakkundig genegeerd wordt door alle radiozenders. Er was de samenwerking met Trevor Horn waarmee wij de vorige lijst openden en nu is er alweer een samenwerking met Bob Sinclar: iemand wil zichzelf duidelijk graag weer de kijker in werken.

Met deze samenwerking bewijzen de twee heren vooral dat ze oud worden: ze leerden elkaar kennen op een benefietavond van de school waar hun beider kinderen school liepen. De twee besloten eens samen te werken en daar kwam Electrico Romantico uit voort, in wezen een hoop gezeur over hoe jongeren te veel aan hun telefoon hangen en niet meer weten hoe het is om elkaar in de echte wereld te ontmoeten.

Waarom hebben we het nummer dan toch in de lijst opgenomen? Omdat het ons meer doet denken aan Robbie Williams dan aan Bob Sinclar en meer specifiek aan een Robbie Williams die wij missen: die van nummers als Bodies en Lovelight.

11. Vampire Weekend – Harmony Hall

Ja, het is lang stil geweest rond Vampire Weekend, zes jaar om precies te zijn, maar misschien hadden ze die adempauze wel even nodig. Harmony Hall is in ieder geval een erg aangename verrassing. Samen met het korte en experimentele 2021 vormde het nummer een dubbele single en zo volgen er nog tot uiteindelijk, ergens in de lente, het album ‘Father Of The Bride’ zal verschijnen.

Als we op Harmony Hall mogen afgaan is het springerige eruit bij Vampire Weekend. Harmony Hall is een mooi nummer, maar misschien toch iets meer nostalgisch dan we van dit trio verwachten of gewend zijn. Voorlopig zijn er nog geen concert- of festivaldata in België aangekondigd, maar iedereen weet dat Vampire Weekend en een zonovergoten festivalweide voor elkaar gemaakt zijn.

12. Fun Lovin’ Criminals feat. Rowetta – Daylight

Het is niet makkelijk om “nee” te zeggen tegen je vrienden, zo weten ze bij Fun Lovin’ Criminals. Misschien heeft het daarom wel acht jaar geduurd voor ze een nieuwe plaat hebben afgewerkt. Daylight is origineel een Bobby Womack/Georgie Fame-classic.

Het nieuwe album van Fun Lovin’ Criminals (‘Another Mimosa’, uit sinds 18 januari) is dan ook een ode aan alle songschrijvers die de groep de weg heeft gewezen. Naar eigen zeggen serveren ze op hun nieuwe album precies daarom een mix van jazz, soul, rock en hiphop. Aan deze aanstekelijke soulvolle cover werkt Rowetta van The Happy Mondays mee.

13. James Blake feat. Rosalía – Barefoot In The Park

Het eerste uitstekende album van het jaar is een feit. Zowat iedereen is het erover eens dat ‘Assume Form’ van James Blake zijn mooiste en meest consistente plaat tot nu toe. Hij zingt er over zijn depressie, maar tegelijkertijd toont hij ook dat Blake één van de beste producers uit het hedendaagse muzieklandschap is en neemt hij goed gekozen gasten in de arm op zijn nieuwe album. Barefoot In The Park schreef hij samen met de nieuwe Spaanse superster in wording, Rosalía

14. Kid Koala feat. Trixie Whitley – All For You

Kid Koala, het pseudoniem van Eric San, is een Canadees producer die al enige tijd meedraait. Hij maakte in 2017 al een volledig album met de IJslandse Emiliana Torrini, maar voor zijn nieuwe album ‘Music To Draw To: Io’ is hij gaan aankloppen bij onze eigen Trixie Whitley met wie hij voor zes songs samenwerkte. De eerste vrijgegeven single daaruit is All For You, een erg ingetogen en mooi nummer dat meteen laat horen waarom ook een Canadese producer helemaal betoverd kan worden door Trixie.

15. Trixie Whitley – Touch

En zelf heeft Trixie Whitley ook een nieuwe single uit. Nadat ze in april 2018 een proevertje Heartbeat aankondigde en daar een optreden in de Rotonde van de Botanique aan koppelde leek een nieuwe plaat in aantocht. Dat was ook zo, maar in oktober liet ze plots weten dat ze door “onvoorziene omstandigheden” de release van die plaat toch nog moest uitstellen. Ook haar aangekondigde show in de Lotto Arena werd geannuleerd.

Wat die onvoorziene omstandigheden waren weten we nog altijd niet goed, maar ondertussen is er wel een nieuwe single, een releasedatum voor de nieuwe plaat en twee aangekondigde concerten (28 & 29 mei) in de AB.

Op 29 maart brengt de zangeres ‘Lacuna’ uit, haar derde album. De plaat werd volledig opgenomen in Brooklyn, waar Trixie woont, en ze deed dat samen met producer Little Shalimar, die vooral bekend is als producer van het hiphop-duo Run The Jewels.

16. Jan Verstraeten – Can It Be

Sinds kort is Jan Verstraeten getekend op Unday Records, het label waar ook Tamino, Trixie Whitley en Flying Horseman onderdak vinden. Toch een teken aan de wand. Jan Verstraeten heeft na Moon Face een prachtige tweede single uitgebracht die hier en daar aan Radiohead doet denken. In februari komt de eerste ep ‘Cheap Dreams’ eraan.

17. Ryan Adams – Fuck The Rain

Ryan Adams wil in 2019 drie albums uitbrengen, een kunstje dat hij in 2005 ook al eens tot een goed einde bracht. Momenteel weten we al dat de eerste van die drie platen ‘Big Colors’ zal heten, 15 nummers zal tellen en vanaf 10 april in de winkelrekken zal liggen. Fuck The Rain is daaruit de bloedmooie eerste single, inclusief gitaarsolo van John Mayer.

18. Jessica Pratt – Aeroplane

Voor het eerst heeft de Amerikaanse Jessica Pratt haar nieuwe (derde) album opgenomen in een volwaardige studio, maar het resultaat blijft gelukkig heel erg spaarzaam folky en lo-fi klinken. Pitchfork plaatste haar nieuwe album, dat op 8 februari verschijnt, in het lijstje van platen waar ze voor het jaar 2019 het meest naar uitkeken. U weze gewaarschuwd. Aeroplane is de nieuwe single.

19. Ariana Grande – 7 Rings

Rihanna mag zo stilaan plaats gaan maken, Ariana Grande is de nieuwe popprinses. Thank U, Next doet het nog altijd uitstekend in de hitlijsten, maar daar is 7 Rings ook al. Het nummer gaat over de vriendschapsringen die ze samen met de zes vriendinnen heeft gekocht. Die zes schreven trouwens ook bijna allemaal mee aan het lied. Het nummer doet niet toevallig denken aan Favourite Things uit The Sound Of Music (1965).

20. Chris Brown – Undecided

Het is altijd wel iets met Chris Brown: deze keer raakte hij in opspraak nadat hij in Parijs beschuldigd werd van verkrachting door een 24-jarige vrouw die verklaarde dat ze door hem was misbruikt op zijn hotelkamer. Chris Brown liet weten dat er niets van de beweringen aan was, dat het onrespectvol was tegenover zijn dochter en familie en diende vervolgens zelf een klacht in tegen het vermeende slachtoffer.

Ondertussen blijft Brown ook gewoon verder muziek uitbrengen en voor één keer vinden wij die ook eens leuk. Zijn nieuwe single Undecided drijft immers op een leuke sample uit de 90’s-hit I Love Your Smile van Shanice, qua nostalgie kan dat best tellen.

21. Maggie Rogers – Burning

Eén van de beste popplaten die in januari uitkwamen (en één van de beste platen tout court) was ‘Heard It In A Past Life’ van Maggie Rogers. Voor wie de zussen van HAIM mist of vroeger beter vond. Haar nieuwe single Burning is uitstekend spul. Op zondag 24 februari komt ze haar nieuwe plaat voorstellen in de AB.

22. Karen O & Danger Mouse – Woman

Hoe het met Yeah Yeah Yeahs gesteld is weet zowat niemand. De laatste tijd komt Karen O wel weer veel als solo-artieste voor het voetlicht. Ze schreef de begintune voor Hanna, een nieuwe reeks van Amazon Prime waarvan de eerste aflevering na de Super Bowl beschikbaar wordt gesteld, en ze heeft een hele plaat in petto die ze samen met Danger Mouse maakte.

Voor diegenen die de Yeah Yeah Yeahs missen: de nieuwe single Woman komt aardig in de buurt.

23. Lamb – Armageddon Waits

Op nieuw werk van Lamb zat dan weer niemand echt te wachten, maar we zijn er toch weer blij mee. De groep die in de jaren 90 klassiekers uitbracht als Gabriel en Gorecki brengt op 26 april hun nieuwe album ‘The Secret Of Letting Go’ uit. Dat wordt hun zevende album en hun eerste in vijf jaar tijd.

24. Sunflower – Kosmonaut I

Nog lang geen zevende album voor Sunflower, maar een eerste ep voor de verse Brugse band rond Brent De Wulf zit er wel aan te komen. Dat indrukwekkende stemgeluid is dus van hem, de nieuwe single doet ons wat denken aan Buffalo Tom of Suede.

De eerste ep ‘The Spiders We Caught’ verschijnt op 8 februari op cassette en vinyl. De single Kosmonaut I heeft alvast onze interesse gewekt.Op 9 februari stellen ze de ep voor op het thuisfront in Cactus.

25. Strand Of Oaks – Weird Ways

Wie dan weer even niet meer wist waar naartoe met zijn carrière was Timothy Showalter. Nadat hij met ‘HEAL’ (2014) een nieuwe richting was ingeslagen en die plaat liet opvolgen door ‘Hard Love’ (2017) wist hij het even allemaal niet meer. “I don’t feel it anymore” is niet voor niets de openingszin van zijn nieuwe single Weird Ways en iets verder zingt hij nog “The scene isn’t my scene anymore.”

Op Twitter liet Showalter weten dat de nieuwe plaat er allicht niet gekomen zonder de hulp van enkele leden van My Morning Jacket. Hij geloofde zelf niet meer dat de songs eruit zouden komen. De tien songs gaan dan ook over die kleine glimp licht wanneer je jezelf voelt verdwijnen, er niet voelt toe doen. ‘Eraserland’ is vanaf 22 maart te koop, op zondag 26 mei zakt onze lieve vriend af naar Trix.

26. Peter Doherty & The Puta Madres – Who’s Been Having You Over

Al wie ooit geld zette op het vroegtijdige overlijden van Peter Doherty heeft pech gehad, alle anderen geluk. Peter Doherty blijft één van de meest getalenteerde songschrijvers van zijn generatie, het doet ons dan ook veel plezier te kunnen aankondigen dat hij nieuwe muziek heeft uitgebracht.

Doherty en zijn band namen het titelloze album (de hele plaat verschijnt op 26 april) in vier dagen op in een Frans plaatsje. Het album is, zo meldt een tekst van de platenmaatschappij, “een verwoestend intiem portret over liefde, verlies en verdwaald zijn.”

Zijn vriendin Katia de Vidas, die keys speelt in de band van Peter, gaat ook mee op tournee. We zijn heel benieuwd of ze zich aangesproken moet voelen.

27. Better Oblivion Community Center – Dylan Thomas

Ook helemaal nieuw is Better Oblivion Community Center. De nieuwe band is een samenwerking tussen Conor Oberst, bekend van zichzelf en van de band Bright Eyes, en Phoebe Bridgers, die door kenners en muziekliefhebbers al langer in de gaten wordt gehouden en aan het hart wordt gedrukt. De twee werkten in het grootste geheim aan een gezamenlijk project en gaan daarmee op tournee. Op woensdag 8 mei is de band voor het eerst in België te zien in De Roma in Borgerhout.

28. Joy Williams – Front Porch

De “front porch’, het is iets dat we vooral kennen uit de film en dat we ook zelf konden zien toen we in 2016 even in Amerika vertoefden. Het lijkt ons een geweldig iets om te hebben, om ’s avonds op te zitten, in je schommelstoel.

Joy Williams zingt over het plaatsje op haar nieuwe single. Williams is geen onbekende. Ze maakte deel uit van het duo Civil Wars, dat vier Grammy Awards won. Ze heeft nu ‘Front Porch’ opgenomen, een soloplaat die tot stand kwam met de hulp van Kenneth Pattengale van Milk Carton Kids. Williams werd onlangs voor de tweede keer moeder, maar is nu weer klaar om het podium op te kruipen. Haar album verschijnt op 3 mei.

29. The Calicos – Driftwood

Ook in het hokje ‘americana’ te plaatsen, maar wel helemaal Belgisch: The Calicos. Ze kwamen in 2018 uit de bus als winnaars in Humo’s Rock Rally en nu is er hun tweede single Driftwood. Wie meer wil horen van dit zestal kan op 9 februari op het Antwerpse festival We Are Open in Trix terecht, het tweedaagse festival dat de Belgische muziek van vandaag en morgen in de schijnwerpers zet.

30. Balthazar – I’m Never Gonna Let You Down Again

Stonden ooit ook op We Are Open, maar zijn dat ondertussen helemaal ontgroeid: Balthazar. Zij spelen op 8 maart in de Antwerpse Lotto Arena en daar stellen ze hun nieuwe (vierde) album ‘Fever’ voor. Die plaat is de meest speelse en dansbare van Balthazar tot nu toe, I’m Never Gonna Let You Down Again is daarop een relatief rustpunt.

Het optreden in de Lotto Arena is de enige Belgische datum voor de band op hun Europese voorjaarstournee. Het voorprogramma wordt verzorgd door Faces On TV.

31. Danny Blue & The Old Socks – Freakshow

Heerlijke bandnaam vinden we dat, Danny Blue & The Old Socks. Freakshow is niet de eerste single van de groep die wij zeer genietbaar vinden, wel de nieuwste. Ze haalden de finale van De Nieuwe Lichting 2018, ze klinken optimistisch en fris, maar tegelijkertijd ook inventief en een klein beetje ranzig. We zijn zeer benieuwd naar wat deze band ons in de toekomst nog zal voorschotelen.

32. The Drums – Body Chemistry

Sinds Let’s Go Surfing uit 2010 uitkwam proberen The Drums tevergeefs het succes van die single te herhalen. Dat doen ze langs een wisselvallig parcours waarbij de ene single al beter was dan de andere, maar hun nieuwe Body Chemistry vinden wij één van de beste en we hebben het gevoel dat het deze keer ergens over gaat, een indruk die bij The Drums al eens durft achterblijven.

De openingsregels vinden wij heel sterk: “Change my life/Everyone is telling me/To change my life, o/Maybe I’m depressed/Or maybe I know too much/About the world/About myself.”

Het is de eerste single uit het nieuwe vierde album ‘Brutalism’ dat vanaf 5 april te koop is.

33. The Delines – Cheer Up Charley

The Delines brachten hun album al uit dit jaar, maar we hebben het gevoel dat ‘The Imperial’ toch wat onderbelicht bleef. Bij deze willen we het album van dit Amerikaanse zevental dat zichzelf omschrijft als een retro country band sterk willen aanraden. Luister daarbij ook naar de teksten die verhalen over schrijnende en langdurige armoede en de gevolgen daarvan.

Tussen haakjes: drie Nederlandse concerten zijn al aangekondigd, in België passeren ze voorlopig helemaal niet.

34. Ex:Re – The Dazzler

Ex:Re is de naam van het solo-project van Elena Tonra, die kenners perfect bij Daughter kunnen plaatsen. Dat Elena het nu even solo doet heeft alles te maken met gebeurtenissen in haar persoonlijke leven. Ze kampt immers met een gebroken hart. Op ‘Ex:Re’, dat ook de titel van het album is, schuwt ze de duisternis en verslagenheid dan ook niet.

Ex:Re is overigens uit te spreken als x-ray en staat symbool voor de blik die de zangeres ons gunt op haar ziel.

35. The Killers – Land Of The Free

Land Of The Free is een behoorlijk atypisch nummer voor The Killers. Brandon Flowers begeeft zich hiermee zelfs op het terrein waar Bruce Springsteen zich begaf op ‘The Rising’, maakt gebruik van een gospelkoor en zingt heel open over de problemen waar zijn land mee kampt, meer dan ooit na twee jaar Trump.

Flowers liet weten dat hij al een tijdje worstelde met het nummer, dat hij zich zelfs afvroeg of hij wel de juiste persoon was om een statement als dit uit te brengen, maar uiteindelijk was de drang om het te doen veel groter dan de angst om het niet te doen.

Land Of The Free is het beste dat The Killers in lange tijd hebben uitgebracht en wordt ook vergezeld van een krachtige clip van de voor een Oscar genomineerde BlacKkKlansman-regisseur Spike Lee.

36. Gary Clark Jr. – This Land

Nog eentje die de politiek niet langer schuwt is Gary Clark Jr. Zijn nieuwe album ‘This Land’ verschijnt op 1 maart en de titeltrack daaruit laat weinig aan de verbeelding over.

In het nummer praat hij over het racisme dat hijzelf ondervond toen hij opgroeide in Texas, maar plaatst het probleem ook in het Trump-tijdperk, want, – zo stelt hij in Rolling Stone: “Als je een stem hebt die luider kan klinken dan die van de anderen, dan is het enige juiste dat je in dit tijdperk kan doen spreken.”

37. The Cinematic Orchestra feat. Roots Manuva – A Caged Bird/Imitations Of Life

Twaalf jaar: zo lang heeft het geduurd voor The Cinematic Orchestra, de Britse band rond Jason Swinscoe, het nog eens de moeite vond om een plaat uit te brengen. Op 15 maart verschijnt dan toch uiteindelijk ‘To Believe’, Daarop zeven nummers die samen ruim 53 minuten zullen duren. Op de eerste single krijgen ze het gezelschap van Roots Manuva, maar ook onder andere Moses Sumney en Grey Reverend zullen op de plaat te horen zijn.

Op 13 maart – twee dagen voor de release dus – zal de band al aantreden in de AB. Het is de première van hun nieuwe tournee.

38. Glen Hansard – I’ll Be You, Be Me

In Cirque Royal komt dan weer Glen Hansard langs op 6 mei. De Ierse singer-songwriter is doorheen de jaren tot één van onze absolute favorieten uitgegroeid, zeker als je hem op een podium zet.

Het is nog altijd wat wachten op een plaat die de grootsheid van Hansard zijn concerten weet te vatten. Misschien wordt het wel ‘This Wild Willing’ waarbij hij naar eigen zeggen meer zal aansluiten bij het geluid van zijn voormalige band The Frames, vermengt met de intimiteit en subtiliteit die hij de laatste jaren als singer-songwriter heeft opgezocht. De release van zijn vierde soloalbum staat gepland op 12 april.

39. Dez Mona – Poppies

Het verhaal van Dez Mona blijft één van de meest bijzondere uit de Belpopgeschiedenis en verdient zeker eens een Belpop op Canvas: van een echte avant-garde groep met klassieke elementen en op het randje van opera schoof de band meer en meer op richting het poplandschap, zonder aan eigenheid in te boeten.

Tot in 2016 was Dez Mona het kindje van Gregory Frateur en zijn contrabassist Nicolas Rombouts. Die tweede besloot in 2016 om uit Dez Mona te stappen. De nieuwe – achtste – plaat ‘Book Of Many’ wordt dus de eerste zonder Rombouts. De nieuwe plaat werd afgelopen zomer opgenomen in de Ardèche, met daarop songs over onvoorwaardelijke liefde, schuld, oorlog, gender, verlies en hoop.

Voor wie nu heel erg nieuwsgierig geworden is hebben we goed nieuws, want de plaat is sinds afgelopen vrijdag uit. Op 7 februari speelt de groep in de Minard in Gent, op 9 februari in de Bourlaschouwburg in Antwerpen en op 17 februari in de Brusselse Botanique.

40. Joe Jackson – Friend Better

Joe Jackson viert in 2019 veertig jaar carrière en doet dat met de release van zijn negentiende album ‘Fool’. Na veertig jaar een nieuwe muzikale weg inslaan zou misschien een klein beetje gek zijn en dat doet hij dus niet op zijn nieuwe plaat waarop hij vooral goeie Joe Jackson-songs serveert.

Op zaterdag 16 maart serveert hij een dwarsdoorsnede van zijn oeuvre in De Roma in Borgerhout. Dat concert is al enige tijd uitverkocht, maar een wachtlijst is geopend.

41. Paul McCartney – Get Enough

Veertig jaar carrière is wat Joe Jackson op de teller heeft staan en dat is best aardig, maar Paul McCartney doet beter. Het was 1962 toen hij met The Beatles Love Me Do uitbracht, wat zijn teller nu op maar liefst 57 (!) jaar muzikantschap zat.

En hij slaat wel nieuwe muzikale paden in op zijn nieuwe single Get Enough waarop McCartney à la Bon Iver begint te experimenteren met Auto-Tune. En het is nog goed gelukt ook.

42. The 1975 – I Like America & America Likes Me

Grote popsongs in zo’n 1001 stijlen, daar staat The 1975 heden ter dage voor. In 2013 brak de band rond frontman Matt Healy door en meteen bracht de band vooral jonge meisjes op de been. Maar meteen was ook duidelijk dat de songs wel degelijk goed waren.

Sindsdien heeft de band zich erg ambitieus getoond. Op het derde album ‘A Brief Inquiry Into Online Relationships’ (goeie titel) staan weer te veel songs en schieten de nummers weer alle richtingen uit, maar tegelijkertijd staat er ongelooflijk goeie popmuziek op de plaat, zoals ook deze I Like America & America Likes Me.

Zanger Matt zingt in enkele songs ook heel open over zijn heroïneverslaving en afkickproces. Als dat allemaal goed blijft lopen (en daar twijfelen we niet aan) staat de band op vrijdag 28 juni op Rock Werchter, alwaar ze de Main Stage mogen inpalmen.

43. Fat White Family – Feet

De Britse band Fat White Family blijft onvoorspelbaar en is niet voor één gat te vangen. Op het podium durven ze hun kleren als eens uittrekken en ook het uitsmeren van uitwerpselen op het eigen lichaam zou geen primeur meer zijn. De ene keer schrikt Fat White Family af, de volgende keer trekken ze aan en breken ze af.

Feet heet de voorloper van hun derde album ‘Serfs Up!’ dat op vrijdag 19 april zal verschijnen. Dat nummer doet vermoeden dat de band weer een andere richting uit zal gaan. In 5 minuten en 19 seconden bouwt het nummer knap en bezwerend op tot het net niet ontspoort. Het maakt ons alleszins zeer benieuwd naar de rest van het album.

44. Garbage, John Doe & Exene Cervenka – Destroying Angels

Garbage, John Doe & Exene Cervenka. De eerste band kennen we, maar is al een tijdje niet meer relevant of kwalitatief genoeg om relevant te blijven. De twee anderen zijn leden van de bekende Amerikaanse punkband X die hier amper bekend is. Voeg die drie samen en je krijgt Destroying Angels, een murder ballad die klinkt als iets dat we nooit van Garbage noch van X hadden verwacht.

Het nummer is eigenlijk al bijna een jaar oud. Het werd vorig jaar in beperkte oplage op vinyl geperst als single te koop voor Record Store Day. Nu is het nummer eindelijk ook overal online te beluisteren.

45. Black Leather Jacket – Village People

Village People heeft deze keer weinig te maken met Y.M.C.A. of Go West, maar is wel de titel van de nieuwe single van het Antwerpse Black Leather Jacket. Wie deze lekker snedige (2’14”) nieuwe single beluistert moet meteen denken aan Circa Waves, The Strokes of The Vaccines, maar is tegelijkertijd wel helemaal mee met Black Leather Jacket zelf te bieden heeft.

Later dit jaar volgt er een debuutalbum.

46. Sammy Hagar & The Circle – Trust Fund Baby

En zo zijn we bij de gitaren belandt: Sammy Hagar kennen de hardrockfans zeker nog van Van Halen en zijn bandmaatje daar, Michael Anthony, volgde hem ook naar Chickenfoot (met Chad Smith van RHCP en Joe Satriani) én naar zijn andere hobbygroepje Sammy Hagar & The Circle. Van die derde groep (hoeveel heeft een mens er eigenlijk nodig) verschijnt op 10 mei het album ‘Space Between’.

47. Angelo De Augustine – Tomb

Wie denkt dat Angelo De Augustine wel heel erg dicht bij Sufjan Stevens aanleunt: dat hoorde Stevens zelf ook en hij was dusdanig gecharmeerd door de zanger dat hij hem meteen onder zijn vleugels nam en tekende op zijn eigen label. De Amerikaan heeft met ‘Tomb’ nu een mooie derde plaat uitgebracht die wel – we geven het maar mee als tip – echt beluisterd moet worden op het juiste moment.

48. Bear’s Den – Fuel On The Fire

Bear’s Den is terug en sinds 2016 is het trio een duo geworden. Twee jaar lang hebben Kevin Jones en Andrew Davie aan hun derde plaat gewerkt. Die is nu af, heet ‘So That You Might Hear Me’ en verschijnt op 26 april.

De nieuwe plaat belooft een gedurfd en optimistisch album te worden, de eerste single is intiem en aanstekelijk tegelijkertijd en maakt op een subtiele manier gebruik van elektronica. Wie meer wil horen: op 6 april al – dus zo’n drie weken voor de release van de plaat – komt Bear’s Den al naar Cirque Royal in Brussel.

49. Rival Sons – Feral Roots

Na Do Your Worst eind vorig jaar brengt Rival Sons nu de titeltrack van hun nieuwste album als single uit en die laat eens een ietwat, meer intieme, andere kant van de band horen. De plaat ‘Feral Roots’ is uit sinds 25 januari en dus helemaal te beluisteren nu. Wie de Californiërs nog eens live aan het werk wil zien kan op 27 februari naar Trix trekken.

50. De Staat – Phoenix

In Nederland geniet De Staat een status die vergelijkbaar is met die van dEUS bij ons. Hun nieuwe album ‘Bubble Gum’ wordt er langs alle kanten bejubeld en ze worden plat geknuffeld door hun grootste alternatieve zender, 3FM.

Het blijft vreemd, want De Staat is een onvoorspelbare en eigenzinnige band. Op de nieuwe plaat staan weer catchy songs, maar ook gitaren die niet als zodanig klinken, een song die Pikachu heet en meer dan één song die refereert aan de gabberscene van de jaren 90.

Ook de moeite van het ontdekken waard: de grootse song Phoenix die hopelijk (en waarschijnlijk) op de setlist zal staan wanneer De Staat dit weekend in België speelt. Het optreden in de Muziekodroom in Hasselt zit er al op, De Casino in Sint-Niklaas (zaterdag) en De Kreun in Kortrijk (zondag) volgen nog.

51. Indian Askin – On And On

En we blijven nog even in Nederland, want daar gebeuren dezer dagen best interessante dingen. Indian Askin, een poppunkband uit Amsterdam, is één van die dingen. Zanger Chino Ayala had een langetermijnplan, want hoewel de band officieel pas in 2012 werd opgericht was hij al aan het schrijven aan songs sinds 2007.

Intussen is hun tweede plaat ‘Another Round’ (sinds 25 januari) uit. Misschien wordt het tijd om het busje eens in te stappen en de grens over te steken naar België.

52. Tape Toy – Naive

Tape Toy en Indian Askin zijn muzikaal verwante zielen en zelfs stadsgenoten. Zij vinden zelf dat ze een soort van bubble-grunge brengen, geïnspireerd op de grunge uit de jaren negentig, maar dan aangepast aan de moderne tijd. Door 3FM zijn ze al uitgeroepen tot 3FM Talent van de maand januari. Ook zij hebben België nog niet op hun kaart gevonden.

53. Lana Del Rey – Hope Is A Dangerous Thing For A Woman Like Me To Have – But I Have It

Lana Del Rey brengt dit jaar een nieuw album (‘Norman Fucking Rockwell’) uit en ze zit naar eigen zeggen in de fase van de afwerking, maar tot op heden weten we nog niet precies wanneer die vijfde plaat zou uitkomen. De voorsmaakjes die we daar al van kregen – zoals ook Mariniers Apartment Complex en het tien minuten durende Venice Bitch – doet vermoeden dat het wel eens om een meesterwerkje zou kunnen gaan en allicht om Lana’s beste plaat tot nu toe.

Ook de nieuwe single Hope Is A Dangerous Thing For A Woman Like Me To Have – But I Have It is nu al een klassieker in wording.

54. Julia Michaels feat. Selena Gomez – Anxiety

Julia Michaels en Selena Gomez hebben samengewerkt voor de nieuwe ep ‘Inner Monologue Part 1’ van Julia. Geen song over hun relaties met mannen deze keer, of een song over onderlinge rivaliteit tussen de twee dames. Nee, wel een song over hun beider relatie met hun angsten. Hun boodschap: “Hey, we hebben er soms last van, maar het is oké.”

55. Violet Skies – Is She Gonna Be There?

Eén van de meest stevige en hardnekkige angsten is jaloezie en daarover zingt Violet Skies in de mooie nieuwe single Is She Gonna Be There? Het nummer maakt ons erg benieuwd naar wat we nog van deze jonge zangeres uit een klein dorpje uit Wales mogen verwachten. Want zoals we allemaal weten: één uitstekend nummer alles in een stevige stroomversnelling kan brengen. En Is She Gonna Be There? is een uitstekend nummer.

56. Leyla McCalla – Money Is King

Leyla McCalla, geboren in Haïti, speelt die invloeden op haar nieuwe album ‘The Capatilist Blues’ meer dan ooit muzikaal uit. De cello heeft plaats geruimd voor de banjo, bijvoorbeeld. Tegelijkertijd laat ze er geen twijfel over bestaan: McCalla is nu een zangeres die uitgesproken politieke songs maakt en die vindt dat ze dat moet doen in het tijdperk van Trump. De eerste twee vrijgegeven songs van de plaat ‘The Capitalist Blues’ (de titeltrack en deze) laten daar geen twijfel meer over bestaan.

Wie Leyla McCalla eens live aan het werk wil zien kan op 22 maart terecht in De Warande in Turnhout en op 23 maart in de AB in Brussel.

57. SX – Devotion

Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet is hét voorbeeld van een koppel dat elkaar ook muzikaal heeft gevonden. Alles wat ze doen ademt liefde en hun nieuwe album heette dan ook logisch ‘Eros’. De eerste single Designed/Desire deed het al goed, voor Devotion voorspellen we niet minder.

Binnenkort vertrekt SX op een Italiaanse tournee. Bij terugkomst spelen ze op 10 mei in de AB.

58. Alain Clark – Sunday Afternoon

En tot slot om deze playlist van januari af te sluiten trekken we nog één keer naar Nederland: Alain Clark heeft onlangs een zacht ontspannend nummer dat doet verlangen naar een rustige en ontspannende zondagnamiddag waarop je nog eens helemaal niets te doen hebt. Héérlijk!

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810