Japan lanceert app voor vrouwen die ongewenst worden betast op de metro

Blijkbaar worden vrouwen in Japan ontzettend veel betast op het openbaar vervoer, want er rijden zelfs metro’s tijdens de spitsuren waar enkel vrouwen in mogen. Volgens de nieuwswebsite CentralMaine, zou er in 2017 zo’n 1.750 keer aangifte van groping op het openbaar vervoer zijn gedaan. En dat is nog niet alles, want lang niet iedereen durft hiervoor naar de politie te stappen.

Als je op een knop drukt op de app, roept hij heel hard “Stop” en “Stop daarmee”. Als een soort alarm. Doordat de metro’s altijd goed gevuld zijn in Japan, hoort iedereen het direct.

De Digi Police-app

Digi Police-app heet de app en hij werd al zo’n 237.000 keer gedownload sinds ie drie jaar geleden werd geïntroduceerd. Volgens de politie van Japan, is het een ongebuikelijk hoog cijfer voor een app van openbare diensten. Keiko Toyamine, een Japanse politieambtenaar vertelde aan de Britse krant The Guardian: “De app is zo populair dat ze elke maand ongeveer zo’n 10.000 keer wordt gedownload.”

Het politiebureau in Tokyo heeft in 2017 1.750 gevallen van betasting of ongewenste intimiteiten op het openbaar vervoer, geregistreerd. Toyamine zei echter dat dit nog maar het topje van de ijsberg is, omdat veel slachtoffers aarzelen om klacht neer te leggen.

Via de Digi Police-app kunnen slachtoffers met één druk op de knop een soort alarm activeren. De app roept dan in een oorverdovend volume: “Stop!” en “Stop daarmee!”. Maar er is nog een andere functie, voor als je het allemaal niet zo zeker weet en je geen scène wilt maken. Deze functie is iets subtieler. Op je scherm verschijnt er dan in het groot: “Er is een aanrander, help alstublieft” en kan je zo je buren waarschuwen.

Zo kunnen zij ook even uitkijken of de persoon niet gewoon per ongeluk aan je achterwerk zat omdat het zo druk is. Daarna kunnen ze je helpen door je van plaats te laten verwisselen.  

Hier zie je hoe de app werkt:

https://www.youtube.com/watch?v=QwhyKydVtms

In stilte je buur waarschuwen

De functie om passagiers in stilte te waarschuwen is ontzettend populair. Logisch ook want eens je wordt betast, heb je het meestal niet direct door en denk je maar dat je je vergist. Duwt die man nu per ongeluk zo tegen me aan doordat het zo druk is in de metro? Of doet hij het toch expres? Was zijn hand wel op mijn achterwerk of niet? Als vrouw ga je al snel twijfelen, hoewel je op die momenten je buikgevoel moet vertrouwen. Want je hebt het echt wel heel snel door of dat je betast wordt of niet.

Met die functie kan je dan je passagiers in stilletjes waarschuwen, zonder een hele scène te trappen. Groping is een eeuwigdurend probleem voor het Japanse openbaar vervoer. Zeker tijdens de drukke spitsuten, wanneer het identificeren van de dader soms onmogelijk lijkt. Het is er zo druk dat er zelfs speciale jobs zijn, waar mensen je op de metro duwen zodat je er nog bij kan.

Kijk hier maar naar een Japanse metro tijdens de spitsuren:

https://www.youtube.com/watch?v=b0A9-oUoMug

Overtreders worden geconfronteerd met maximaal zes maanden gevangenisstraf of boetes van maximaal 500.000 yen (£ 3600). De mogelijke straf kan omhooggaan tot 10 jaar, als er sprake is van geweld of bedreigingen. De app was oorspronkelijk bedoeld om kwetsbare ouderen te waarschuwen voor pickpockets en om extra veiligheidsinformatie door te spelen aan ouder met jonge kinderen op het openbaar vervoer. De functie om passagiers te waarschuwen voor aanranders, werd een paar maanden na de lancering van de app toegevoegd. Nadat eind vorig jaar werd een vrouwelijke popster aan haar huis werd aangerand door twee hysterische mannelijke fans.

Vrouwen kunnen sinds 2001 metro’s nemen waar enkel vrouwen in kunnen. Al gaat hiervan ons haar recht staan. Mannen moeten hun gedrag aanpassen, het is niet aan de vrouw om dan maar een ander voertuig te nemen. Dan rechtvaardig je precies het probleem. Al zijn dit natuurlijk tijdelijke oplossingen.

Meer
Lees meer...