Japan overweegt controversieel Covid-ziekenhuisbeleid terug te draaien

Japan kampt met een nieuwe golf van Covid-besmettingen. Om te voorkomen dat ziekenhuizen vollopen, wil premier Yoshihide Suga daarom een controversiële maatregel invoeren. Een nieuwe tegenslag voor premier Suga, in aanloop naar de verkiezingen, volgens Reuters.

De Japanse minister van Volksgezondheid, Norihisa Tamura, heeft woensdag gezegd dat de regering overweegt om een controversieel nieuw beleid terug te draaien. Die maatregel vraag Covid-19 patiënten met minder ernstige symptomen om zich thuis te isoleren in plaats van naar het ziekenhuis te gaan.

De opmerking, die te midden van de toenemende kritiek op het beleid kwam, symboliseert Tokio’s strijd tegen de Delta-variant. De bezorgdheid van burgers voor meer sterfgevallen door de maatregel, overschaduwt de Olympische Spelen. 

Tegenslag voor Suga

Minister van Volksgezondheid Norihisa Tamura verdedigde de beleidswijziging. Hij zei dat als mensen met minder ernstige symptomen zich thuis isoleren, ervoor zal zorgen dat Japan niet zonder ziekenhuisbedden zal vallen.

Toen zei hij, in het parlement, dat de regel slechts een impulsieve reactie was op de snelle spreiding van de Delta-variant en dat de maatregel ook nog teruggedraaid kan worden. 

De verontwaardiging over premier Suga was groot. Sinds de pandemie is de steun voor Suga gekelderd. Suga werd voorlopig premier nadat de vorige premier, Shinzo Abe, eind vorig jaar uittrede vanwege gezondheidsproblemen. Wil Suga de ambt houden, zal hij de opkomende verkiezingen moeten winnen. 

Maar de coronamaatregel is alles behalve populair. Oppositiepartijen waren het er woensdag over eens om de regering te vragen af te zien van het hospitalisatiebeleid. Zelfs een coalitiepartner van premier Suga pleitte voor een herziening of terugdraaiing.

Delta-variant zorgt voor opflakkering in Japan

In Japan is het aantal gevallen van het coronavirus sterk toegenomen. Tokio telde dinsdag 3.709 nieuwe gevallen, en zaterdag een recordaantal van 4.058 besmettingen.

Suga en de organisatoren van de Olympische Spelen zeggen dat er geen verband is tussen de Zomerspelen van 23 juli tot 8 augustus en de sterke stijging van het aantal gevallen.

Maar Shigeru Omi, Japans belangrijkste medisch adviseur, vertelde het parlement dat het houden van de Spelen de publieke opinie over de problematiek negatief beïnvloed. Hij suggereerde dat het evenement het effect van de verzoeken van de regering om thuis te blijven uitholt.

Het uitroepen van een nationale noodtoestand zou een optie kunnen zijn om de pandemie aan te pakken, zei hij. De noodtoestand is al van kracht in verschillende prefecturen, zoals in Tokio.

Ziekenhuizen betalen de prijs

“Politieke leiders sturen serieuze boodschappen naar het publiek, maar waarschijnlijk niet zo sterk en consequent als gehoopt,” zei Omi. “We zien Covid-19-clusters op grotere schaal verschijnen, ook op scholen en kantoren,” zei hij.

Kenji Shibuya is voormalig directeur van het Institute for Population Health aan het King’s College in Londen. Hij zei dat het beleid voor ziekenhuisopnames waarschijnlijk zou leiden tot meer sterfgevallen onder thuiszorgpatiënten. Toch zou het moeilijk zijn de regel niet in te voeren, omdat de beschikbare bedden anders te snel vol raken.

Hij zei dat de enige andere opties zouden zijn om veldhospitalen op te zetten of de infectieziektenwet te herzien. Die wet geeft de regering meer bevoegdheid om grote openbare ziekenhuizen te bevelen meer Covid-19-patiënten op te nemen. Die maatregel heeft de regering in het verleden verworpen om ziekenhuizen niet te overbelasten.

“Zij betalen nu de prijs,” zei hij.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Lees meer...