Japan doodt tientallen sneeuwaapjes omdat ze met vreemde soorten hebben gepaard

Japan doodt tientallen sneeuwaapjes omdat ze met vreemde soorten hebben gepaard

In een Japanse zoo zijn 57 aapjes laten inslapen. En de reden doet bij ons toch wat wenkbrauwen fronsen. Ze zouden genen bevat hebben van ‘alien species’.

De Takagoyama Nature Zoo in Japan was de thuis van 164 Japanse makaken, ook wel sneeuwapen genoemd. Gisteren kwam het bericht naar buiten dat de zoo 57 van de 164 aapjes heeft laten inslapen. De aapjes zouden gekruist zijn met resusapen, een andere soort makaken. En die resusapen, die leven in delen van India en China, zijn verboden in Japan. Daarom worden ze ook gecategoriseerd als invasive alien species.

De sneeuwapen zouden ontsnapt zijn en met wilde resusaapjes hebben gepaard. “De aapjes moesten worden gedood om het inheemse milieu niet te beschadigen” zo zei een overheidsmedewerker. De zoo hield een rouwdienst voor de aapjes in een nabijgelegen boeddhistische tempel “om hun zielen tot rust te laten komen”, legde de overheidsmedewerker uit.

Soorten die normaal niet in de omgeving voorkomen, kunnen voor problemen zorgen “omdat ze tussen de inheemse dieren kunnen terechtkomen en zo een bedreiging zijn voor de natuur en het ecosysteem”, zei Jukichi Mima, woordvoerder van WWF Japan. “Het laten inslapen van de diertjes was dus onvermijdbaar.”

Al rest de vraag of het doden van de schattige aapjes de enige mogelijke optie was.

Gesponsorde artikelen