Japan in de ban van tyfoon Jebi: minstens 8 doden

Japan in de ban van tyfoon Jebi: minstens 8 doden

Japan wordt momenteel getroffen door tyfoon Jebi met windsnelheden tot 220 kilometer per uur. Er zijn al minstens 8 mensen gestorven en er werden al meer dan 160 gewonden geteld. Daarnaast zijn er ook overstromingen en zware schade. Meer dan 850.000 mensen zitten zonder elektriciteit. Er werden honderdduizenden mensen geëvacueerd en het openbare leven is stilgelegd.

Er werden tot nu toe 8 dodelijke slachtoffers geteld. Eén van hen was een 70-jarige man. Die werd verpletterd in een warenhuis. Een andere bejaarde man is van de tweede verdieping van een appartementsgebouw gevallen door rukwinden in de stad Sakai.

Ook in Toyonake is een 90-jarige bejaarde van een appartementsgebouw gevallen. Dat melden verschillende internationale media.

Onderweg naar Osaka en Kyoto

Tyfoon Jebi bereikte vanochtend het Japanse eiland Kyushu. De miljoenensteden Osaka en Kyoto werden ook getroffen. Het is redelijk uitzonderlijk dat ook die gebieden getroffen worden. De storm is nog niet afgezwakt.

Osaka en Kyoto getroffen

Op de eerste beelden zien we dat de tyfoon veel schade veroorzaakt heeft. In Osaka is er onder andere een olietanker tegen een brug geknald. Het ging om de brug die het vasteland met de internationale luchthaven van Osaka verbindt.

In Kyoto is een deel van het dak van het station naar beneden gekomen. Ook andere gebouwen zijn er beschadigd.

Zware zomer

Het is van 1934 geleden dat er nog eens zo’n sterke wind is gemeten in Japan. Dat was met tyfoon Muroto. Toen stierven er meer dan 3.000 mensen. Dit keer zijn ze in Japan wel beter voorbereid. Het openbare leven en transport zijn stilgelegd en honderdduizenden Japanners zijn uit hun huizen geëvacueerd.

Deze zomer werd Japan al getroffen door 20 tyfoons. Dat is uitzonderlijk veel. In juli zijn er nog meer dan 200 mensen gestorven.

epa

Gesponsorde artikelen