Japan overweegt de klok twee uur vooruit te draaien voor Olympische Spelen

Japan overweegt de klok twee uur vooruit te draaien voor Olympische Spelen

Japan maakt zich zorgen over de Olympische Spelen van 2020 in de hoofdstad Tokio. Sinds juli voelen ze de gevolgen van een hittegolf die al aan zeker 120 mensen het leven kostte. Sporten is ook voor de atleten gewoon onmenselijk op zo’n dagen. Ze zoeken allerlei oplossingen, waaronder een voorstel om de klok twee uur vooruit te zetten, zodat er meer wedstrijden tijdens koelere uren kunnen doorgaan.

Al een tijdje wordt overwogen om de zwaarste sporten in open lucht een stuk vroeger op de dag te organiseren. Zeker wedstrijden zoals de marathon zouden in de vroege uren moeten beginnen. Rond de middag is sporten gewoon niet te doen. De Japanse regering wil in de eerste plaats vooral de atleten en fans beschermen, en overweegt daarvoor zelfs heel drastische maatregelen. Zo zou de klok gewoon twee uur vooruit kunnen worden gedraaid.

Eigenlijk zou het een normale beslissing zijn om de tijd aan te passen, want Japan heeft zich altijd verzet tegen een zomeruur. Nu word je als toerist wakker om 4 uur ’s ochtends en schijnt de zon al. Op die manier is het tegen 10 uur vaak al meer dan 30 graden in de maanden juli en augustus. In het geval van een hittegolf wordt het dan heel lastig om de atleten tijdens de Olympische Spelen in optimale omstandigheden te laten sporten.

Zomeruur

Als de maatregel er komt, dan zal de klok waarschijnlijk in de zomer van 2019 al eens worden aangepast. Het zou dan gaan om een testversie voor de officiële beslissing er komt. In Japan klinkt immers verzet tegen het idee. Ze hebben het zomeruur al eens tijdens de Amerikaanse bezetting na de Tweede Wereldoorlog geprobeerd. Toen klaagden arbeiders over het feit dat ze langer moesten werken, omdat het langer licht was. Ook nu vrezen ze dat hiervan geprofiteerd zal worden.

De regering heeft officieel nog niets beslist. Ze denken er wel aan om meer groen te voorzien zodat de atleten voldoende zuurstof hebben. En verschillende wedstrijden zouden vroeger starten dan gewoonlijk op de Olympische Spelen. Voorts zoeken ze ook technologische oplossingen, zoals voetpaden die de hitte absorberen en de temperatuur met acht graden zouden kunnen doen zakken. Ook over de bezoekers maken ze zich zorgen, want een atleet is getraind om met extreme omstandigheden om te gaan, maar gewone supporters zouden sneller onder de hitte kunnen bezwijken.

Gesponsorde artikelen