Japan wil ondanks verbod toch weer op walvissen jagen

Japan wil ondanks verbod toch weer op walvissen jagen

De Japanse premier Shinzo Abe gaat alles in het werk stellen om de jaarlijkse walvissenjacht opnieuw toe te laten. Eerder dit  jaar oordeelde het Internationale Hof van Justitie dat het Japanse programma niet gezien kan worden als wetenschappelijk.

“Ik ga proberen de commerciële walvisvaart weer op te starten door er walvisonderzoek aan te koppelen, zei Shinzo Abe. De Japanse vloot moest in maart stoppen met de jacht in het Antarctische gebied, nadat het Internationaal Hof van Justitie oordeelde dat wetenschappelijk onderzoek niet de hoofdreden was voor de slachting. Sinds 2005 had het land onder het JARPA2-programma naar schatting 3.600 dwergvinvissen gedood. Die moesten officieel voor wetenschappelijk onderzoek dienen, maar het merendeel van het vlees werd gebruikt voor consumptie.

De uitspraak komt op hetzelfde moment dat de minister van Agricultuur Yoshimasa Hayashi op een evenement ter promotie van walvisvlees verscheen. Volgens de Japanse ministers is het eten van walvissenvlees dan ook een deel van de Japanse cultuur. “Dat zie je ook aan het respect waarmee met walvissen wordt omgegaan in de dorpen die deelnemen aan de walvissenjacht”, zei Abe.

Mogelijkheden

Waarschijnlijk zal de Japanse overheid dus proberen om het programma opnieuw als wetenschappelijk onderzoek te laten catalogeren, al zijn er ook andere mogelijkheden. De International Whaling Commission kan bijvoorbeeld inheemse bevolkingsgroepen de toelating geven voor walvisjacht als het vlees een belangrijk onderdeel van het lokaal dieet is. De Inupiat uit Alaska hebben bijvoorbeeld zo’n toestemming. De uitspraak van Abe over walvisvlees en Japanse cultuur kan in dat licht gezien worden.

Een land kan ook gewoon een formeel bezwaar aantekenen tegen het moratorium van het IWC. Noorwegen heeft dat bijvoorbeeld gedaan.

Gesponsorde artikelen