Japanners kopen STVV: weer een voetbalclub in buitenlandse handen

Zakenman Ronald Duchâtelet, de huidige eigenaar van Sint-Truiden, gaat z’n club verkopen aan een Japans onlinebedrijf: Digital Media Mart. De Japanners zijn STVV aan het doorlichten, Duchâtelet heeft ondertussen wat uitgaande transfers gedaan om de prijs zo hoog mogelijk te krijgen. Zo gaat het Belgisch voetbal weer een stukje meer in handen van het buitenland.

STVV, de Limburgse voetbalclub uit Sint-Truiden, is binnenkort helemaal in Japanse handen. Het is de Japanse versie van Amazon.com, Digital Media Mart (DMM) die de aandelen van Duchâtelet gaat overnemen. Dat schrijft Het Belang van Limburg, op basis van bronnen binnen de club. Het bedrijf heeft nu al tussen de 20 en 25 procent van de aandelen in handen.

Het stadium, dat ook eigendom is van Duchâtelet, zou niet mee verkocht worden. Dat blijft in handen van de miljonair. Die verkocht eerder ook Standard, de grootste voetbalclub in Luik, die hij enkele jaren in handen had. Daar verdiende Duchâtelet stevig op. Ook bij STVV lijkt hij dat kunstje te gaan overdoen. Want de afgelopen tijd verkocht hij een pak spelers, maar kocht doelbewust niemand bij. Daardoor kwam er zo’n 5,8 miljoen euro in de kas, en dat zullen de Japanners dus moeten in rekening brengen als ze straks Duchâtelet uitkopen.

Ondertussen heeft DMM al een mannetje rondlopen op de club: Andrei Pinto, een Braziliaanse Japanner. Die is het management van STVV aan het doorlichten, alle cijfers aan het bekijken en vermoedelijk een juiste prijs aan het bepalen voor de aandelen. Toen DMM enkele maanden geleden een kleiner pakket aandelen overnam klonk het nog “dat dit commerciële voordelen voor beide kampen opleverde”. Maar nu blijk dus dat de Japanners de boel overnemen.

Hele golf buitenlandse clubs

DMM ziet vermoedelijk een Belgische club wel zitten om hier Japans talent te kunnen stallen. Ze zijn niet de eerste buitenlandse investeerders die in België uitkomen. De ‘voordelen’ zijn gekend: een interessante Europese competitie die niet te duur is om er een clubje te kopen, waar erg veel buitenlandse spelers kunnen opgesteld worden (want nauwelijks regels daarover) én er een fiscaal gunstregime voor voetbalclubs heerst. De Japanners kunnen bij STVV dan rustig toewerken naar grote events in eigen land, zoals de Olympische Spelen in 2020 in Tokio.

Twee maand geleden betaalde de Thaise miljardair Vichai Srivaddhanaprabha 7,5 miljoen euro voor OH Leuven. En hij moest ook voor 11 miljoen leningen van de stad moet overnemen. De eigenaar van de taxfreeketen King Power beloofde ook zo’n 5 miljoen per jaar de komende jaren. In ruil kreeg hij een mooi stukje speelgoed in handen voor z’n zoon. De familie is ook eigenaar van het Britse Leicester.

Roeselare is in handen van Hawken Xiu Li, een rijke Chinese die in London woont. En Moeskroen is eigendom van makelaars uit Israël, via een Maltese vennootschap. Er is al langer sprake dat die club verkocht zou worden, opnieuw aan investeerders uit het buitenland.

KV Kortrijk is van een Maleisische miljonair, Vincent Tan. Eupen is van Qatari’s via hun Aspire Academy, en Lierse is in handen van de Egyptische Wadi Degla. En Zuid-Koreanen hebben via Sportizen Tubeke in handen.

Cercle Brugge is in Russische handen, dezelfde eigenaars als in AS Monaco. En Union is eigendom van een Duitse rijke zakenman. Rond Lokeren, Westerlo en KV Mechelen zijn er geruchten.

epa
Meer
Lees meer...