Zullen we ooit weten waarom Japanse maanmissie faalde? Ruimtevaartexpert Stijn Ilsen: “Het is niet altijd een positief verhaal”

De Japanse lander Hakuto-R is vermoedelijk neergestort op de maan, zo maakte het bedrijf achter de missie bekend. De oorzaak is nog niet duidelijk, maar ruimtevaartexpert Stijn Ilsen twijfelt eraan of we die ooit zullen kennen. Business AM sprak met hem over de risico’s.


Beluister hier het volledige gesprek met Stijn Ilsen:


De essentie: Het Japanse bedrijf heeft bekendgemaakt dat zij contact hadden tot het allerlaatste moment. De vermoedelijke crash kan verschillende oorzaken hebben, maar die zal wellicht nooit bekend worden gemaakt. Er wordt veel kapitaal gestopt in ruimte-exploratie, maar het blijft hoe dan ook riskant.

  • Ilsen ligt uit: “De mislukte landing kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Dat kan zo simpel zijn als omgevallen zijn tijdens de landing door een van die landingspoten die toevallig op een steen is beland, of toch een ontploffing of een probleem bij het afzetten van de motor. Ze zijn heel ver geraakt, maar de exacte reden gaan ze voor zich houden en proberen op te lossen. Het is ook een commercieel bedrijf.”
  • “Het is niet altijd een positief verhaal. Een aantal weken geleden had je het faillissement van Virgin Orbit met Richard Branson achter de financiële kant van de zaak. Ruimtevaart blijft iets extreem complex met grote risico’s. Je hebt heel veel kapitaal nodig. En de return on investment is vaak pas jaren later”, aldus de ruimtevaartexpert. “Maar het spreekt altijd tot de verbeelding omdat er natuurlijk een toekomstige grote markt is. Als we terug met mensen naar de maan zouden gaan, bijvoorbeeld.”
  • “Er zijn ook een aantal heel zeldzame mineralen te vinden op de maan. Maar dat weten we nog niet zo goed, dus daar is nog veel onderzoek voor nodig. Het is wel een opstap naar Mars. Er gaan geen mensen naar de maan voor enkel wetenschappelijk onderzoek. Mensen gaan vooral naar de maan om te trainen”, besluit Ilsen.

(fjc)

Meer
Lees meer...