Japanse topviroloog: “Tokio 2020 kan onmogelijk veilig doorgaan”

Een Japanse topviroloog en vooraanstaand regeringsadviseur zegt dat het onmogelijk is om komende zomer de Olympische Spelen in Tokio te houden zonder het risico van een superverspreiding van het coronavirus.

‘De overheid en het organisatiecomité, waaronder het IOC (Internationaal Olympisch Comité, red.), blijven zeggen dat ze een veilige Spelen organiseren’, zei Hiroshi Oshitani (Tohoku University), professor virologie, aan de Britse krant The Times. ‘Maar iedereen weet dat er een risico is.’

‘Het is 100 procent onmogelijk om Olympische Spelen te houden zonder het risico op een verspreiding van de infectie in Japan en ook in andere landen na afloop van het evenement’, waarschuwde Oshitani. Volgens hem zou dat niet eerlijk zijn tegenover de landen waar nog maar weinig mensen zijn gevaccineerd, die weinig coronagevallen hebben en waar er nog geen varianten zijn opgedoken.

Noodtoestand

De Japanse premier Yoshihide Suga verlengde eind mei in zijn land de noodtoestand, die op 31 mei zou aflopen, tot 20 juni – vijf weken voor de start van de uitgestelde Olympische Spelen. Hoewel het land relatief gespaard is gebleven, is er nu sprake van een vierde golf en blijft de druk op sommige ziekenhuizen hoog. Japan heeft tot nu toe meer dan 760.000 besmettingen met het coronavirus gekend en meer dan 13.600 sterfgevallen geregistreerd. 

Ook de vaccinatiecampagne komt maar traag op gang. Slechts 6,8 procent van de Japanse bevolking zou volgens Reuters een prik hebben gehad, het laagste percentage van ‘s werelds rijkere landen. De regering hoopt tegen eind juli ongeveer 30 procent van de bevolking gevaccineerd te hebben.

Weerzin Japanners 

Om de Spelen veilig te kunnen organiseren, moet het dagelijkse besmettingsniveau in Tokio volgens experts onder de 100 personen dalen. Op dinsdag telde de Japanse hoofdstad bijna 370 nieuwe besmettingen met coronavirus.

De Japanse bevolking blijft verdeeld over het doorgaan van de Spelen in Tokio. Zo’n 65 procent van de Japanners wil dat het mega-evenement afgelast of opnieuw uitgesteld wordt, bleek uit een recente peiling van tv-zender TBS News. 

(mah)

Meer
Lees meer...