Left Right
scrollTop top

Japanse winkel bedenkt menstruatiebadge, maar dat stoot op veel kritiek


Menstruatiebadge
© WWD Japan

In een Japanse winkel krijgen vrouwelijke werknemers een bepaalde badge die heel wat wenkbrauwen doet fronsen. Op de badge staat namelijk of ze hun maandstonden hebben of niet. Een beleid dat de winkel nu toch overweegt om aan te passen.

Een aantal weken geleden introduceerde een winkel in Japan een nieuwe badge voor vrouwelijke werknemers. Die stond beter bekend als Miss Period. De oorspronkelijke bedoeling van de badge was dat vrouwen extra hulp kregen of langere pauzes mochten nemen als ze er eentje droegen.

“Werkomgeving verbeteren”

“Het was nooit de bedoeling om iemands menstruatie in het open te verkondigen”, vertelt Yoko Higuchi, van de Japanse winkel Daimaru, aan BBC.

De Japanse keten Daimaru introduceerde de badge in oktober voor ongeveer 500 medewerkers in de vrouwenafdeling. De badges, die vrijwillig waren, werden geïntroduceerd na een suggestie van verschillende vrouwelijke werknemers. Ze waren ook enkel voor mensen die zouden werken op de nieuwe afdeling van de winkel.

De nieuwe sectie van de winkel zou opgedragen worden aan het welzijn van de vrouw. Die mascotte moest deel uitmaken van dat nieuwe plan. “De idee was om de werkomgeving te verbeteren door die informatie te delen”, vertelt Higuchi.

Misopvatting in de media

Maar dat plan ging de mist in toen de Japanse winkel een persbericht uitstuurde over de nieuwe badges. De media hadden de boodschap verkeerd begrepen. Daardoor vertelden ze dat het de bedoeling was dat zowel collega’s als klanten wisten wanneer een vrouw haar menstruatie had.

Daardoor was natuurlijk niet iedereen blij met de komst van de nieuwe badge. Zo kreeg de winkel al verschillende klachten binnen en was er bezorgdheid over intimidatie.

Higuchi begreep de negatieve commentaar niet zo goed. “Anderen waren positief. Wanneer je zag dat een collega die badge aanhad, kon je haar helpen met het dragen van zware spullen. Een langere pauze zou dan ook geen probleem zijn.”

Daimaru zal de nieuwe badges niét afvoeren. Maar de directie vertelde wel dat ze gaan nadenken over een andere aanpak. Zo wil Higuchi een andere manier invoeren die laat weten dat een vrouw menstrueert zonder dat het publiek dat hoeft te weten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810