Left Right
scrollTop top

Japanse zelfmoordbossen en stukgeslagen drums: wij spraken met Carnation vlak na hun ‘eerste keer’ op Graspop


Japanse zelfmoordbossen en stukgeslagen drums: wij spraken met Carnation vlak na hun ‘eerste keer’ op Graspop

De wildebrassen van de death metalgroep Carnation gaven vandaag hun eerste concert op Graspop. In het voorjaar gingen ze op toer in Japan en de heren hebben grote plannen …

De vijfkoppige death metalband Carnation uit Heist-op-den-Berg stond vandaag voor het eerst op Graspop. In hun sound kan je invloeden van classic acts als Obituary, Entombed en Cannibal Corpse horen. Het was snikheet vandaag, maar dat belette de groep niet om als bezetenen te headbangen en uit volle borst de meest verschrikkelijke teksten op publiek af te vuren. Nadat de langharige woestelingen de verschroeide weide van de Jupiler Stage platgespeeld hebben, blikken ze tevreden terug op hun concert.

Carnation: We hadden eerst wat schrik voor de opkomst, omdat we redelijk vroeg speelden (16 uur, red.). Maar we zijn heel tevreden.

Zo klonk Carnation vanmiddag op de Jupiler Stage:

“Onze drummer slaat alles kapot”

Zoals heel wat groepen is Carnation ontstaan als zijproject. Gitarist Jonathan Verstrepen had vier death metalsongs geschreven en vond dat die écht met de wereld gedeeld moesten worden.

Carnation: Vroeger klonken we nogal zoals bands uit de Zweedse death metal. Da’s nog steeds een inspiratiebron, maar tegenwoordig proberen we meer een eigen geluid te hebben. Het geheel moet als een pletwals klinken. We willen geen groep zijn die constant aan hetzelfde tempo speelt. Soms klinken we groovy, dan weer heel traag of heel snel. Ook gebruiken bij veel death metalgroepen alle gitaristen HM-2 pedalen, bij ons maar één van de twee. Dat zorgt voor een vrij unieke sound met een knipoog naar Cannibal Corpse. Onze drummer is trouwens heel agressief en heeft heel grote trommels. Hij slaat dan ook dikwijls zijn cimbalen en stokken kapot, een kostelijke zaak.

Japanse verschrikking

Dit voorjaar ging de band met het Amerikaanse Skeletal Remains op toer in Japan waar ze met open armen ontvangen werden.

Carnation: We hebben daar twee festivalshows en twee clubshows gedaan. Eigenlijk waren we echt verbaasd over de reactie. We hadden totaal niet verwacht dat ze ons daar zouden kennen. Waarschijnlijk kenden ze ons via het internet. Europese en Amerikaanse bands die op tour naar Japan gaan, krijgen daar veel aandacht. Meer aandacht dan Japanse groepen zelfs. Voor hen is het ook unieker dan bij ons als Westerse groepen een concert komen geven.

Het grootste concert dat Carnation er gaf was op Asakusa Deathfest. De opnames daarvan werden deels in de Live EP ‘Live at the Asakusa Deathfest’ gegoten. Ook bracht Carnation naar aanleiding van de Japanse tour een beruchte, expliciete T-shirt op de marktmet een knipoog naar de Japanse cultuur.

Carnation: We wilden iets doen speciaal voor de Japanse fans. Maar het moest natuurlijk ook bij ons passen, dus dachten we aan het zelfmoordbos uit het boek van Kuroi Jukai.

De bewuste tour-shirt van Carnation:

Naar aanleiding van het controversiële boek pleegden heel wat Japaners ook écht de wandaad in het bos. Wie meer wil weten kan deze documentaire bekijken:

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor deze zwartgeestige band. Momenteel neemt Carnation een nieuwe plaat op die begin 2018 zal verschijnen. Ook staan er deze zomer heel wat festivals op hun agenda.

Carnation: Het nieuw album zal heel theatraal en groots zijn. Ook volwassener. We staan binnenkort ook op Antwerp Metal Fest, Alcatraz, Summer Breeze en Carpathian Alliance in Oost-Europa.

De designs van de T-shirts en albumhoezen van Carnation mogen er beslist wezen. Take a look:

Via hun Facebook-pagina blijf je op de hoogte van de laatste moves van Carnation.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170