Jaren na financiële crisis nog steeds veel opmerkingen over bedrijfsaudits

Jaren na financiële crisis nog steeds veel opmerkingen over bedrijfsaudits

Vorig jaar werden bij controles op bedrijfsaudits wereldwijd door de regulatoren nog in 40 procent van de dossiers anomalieën vastgesteld. Dat doet ernstige vragen rijzen over de kwaliteit van het werk dat door de grote accountants wordt verricht. Dat zegt de International Forum of Independent Audit Regulators (Ifiar) op basis van meer dan negenhonderd controles die vorig jaar door drieëndertig regulatoren werden uitgevoerd en waarbij honderdtwintig accountants waren betrokken.

Financiële relaties

“De frequentie van de problemen die door de Ifiar werden vastgesteld zijn bijzonder verontrustend,” zegt accountingexpert Prem Sikka, emeritus professor aan de Essex University. Volgens de expert is er sprake van een lange reeks problemen, waar eigenlijk een simpele oplossing voor is en is wacht de hele industrie op een hervorming. Maar hij stelt zich wel de vraag of er vanuit de politiek de wil is om hervormingen door te voeren.

41 procent van de vastgestelde problemen zou verband houden met onafhankelijkheid en ethiek. Er werd ook gewezen op een gebrek aan onafhankelijkheid door de financiële relaties tussen accountant en klant.

“De auditsector is extreem geconcentreerd,” aldus Ramanna. “Wanneer de grote bedrijven nalaten de hoogste standaarden na te streven, dreigt een hele industrie naar beneden getrokken te worden. Brian Hunt, voorzitter van de Ifiar, merkt op dat er weliswaar verbeteringen merkbaar zijn, maar volgens hem moeten inspanningen worden gedaan om dat proces nog te versnellen.

Gesponsorde artikelen