Jasper Pillen, vicevoorzitter van Open Vld: “Gevaar is dat we niet weten wat TikTok allemaal meeleest”

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne vindt dat TikTok verboden moet worden op toestellen van overheidspersoneel. Jasper Pillen, vicevoorzitter van Open Vld, pleit al langer voor zo’n verbod. Business AM sprak erover met de politicus.


Het volledige interview met Jasper Pillen kan u hier beluisteren.


Waarom is dit belangrijk?

Een aantal landen en instanties willen er werk van maken om de Chinese social media-app TikTok van overheidstelefoons te weren. Ook in België begint dat sentiment stilaan op te komen. De vrees bestaat immers dat de Chinese overheid TikTok gebruikt om politici te bespioneren.

De essentie: TikTok is al langer een pijnpunt, zegt Pillen aan Business AM.

  • “Het gevaar van TikTok is dat we niet weten wat TikTok allemaal meeleest.” De Chinese wet verplicht immers ICT-bedrijven om gegevens door te geven wanneer daarnaar gevraagd wordt. Data van privépersonen in het Westen kan op die manier mogelijk worden ingekeken door de Chinese overheid, zegt Pillen.
  • “Ik pleit helemaal niet voor een verbod op TikTok voor privépersonen. Voor een overheidspersoneelslid is dat natuurlijk een hele andere situatie, zeker voor de veiligheidsdiensten, inlichtingendiensten en dergelijke.” Pillen gaat zelfs een stapje verder en raadt zelfs privépersonen aan om de app te verwijderen, “maar dat is een persoonlijke keuze”.
  • Pillen zegt dat TikTok vorig jaar al bronnen van journalisten opspoorde die op een negatieve manier berichtten over de app. Uiteindelijk gaf het bedrijf dat zelf toe.

(nd)

Meer
Lees meer...