Jawel, die beginnen nu ook: Iran doet test met raket die meerdere kernkoppen kan dragen

Jawel, die beginnen nu ook: Iran doet test met raket die meerdere kernkoppen kan dragen

Een dag nadat de Iraanse president aankondigde dat z’n land “klaar is voor alle mogelijke scenario’s” als Trump zich terugtrekt uit het atoomakkoord van 2015, heeft Iran een succesvolle test gedaan met een nieuwe ballistische raket. De raket heeft volgens Iraanse media een reikwijdte van 2.000 kilometer en kan meerdere kernkoppen dragen.

Er werden beelden van de rakettest uitgezonden op de Iraanse staatstelevisie. De test komt erg snel op dreigende woorden van president Rohani. Gisteren liet Rohani zelf weten dat zijn land z’n raketprogramma wil uitbreiden. De president sprak het leger toe in de hoofdstad Teheran. “We gaan onze militaire strijdkrachten versterken als afschrikmiddel. We gaan onze raketten verbeteren”, zei Rohani. “We hoeven van niemand toestemming om ons land te verdedigen.”

“Iran is klaar voor alle mogelijke scenario’s als Trump zich terugtrekt uit de deal”, zei een Iraanse functionaris op voorwaarde van anonimiteit. Teheran kan onder meer “direct het nucleaire werk hervatten dat vanwege de deal aan banden is gelegd”.

Donald Trump uitte deze week felle kritiek op Teheran in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN. Trump beschuldigde Iran ervan “geweld, bloedvergieten en chaos” te exporteren en op zoek te zijn naar macht in Jemen, Syrië en elders in de regio.

“We kunnen niet toestaan dat een moorddadig regime deze destabiliserende activiteiten blijft uitvoeren, terwijl het gevaarlijke raketten bouwt, en we kunnen niet achter een akkoord blijven staan dat dekking biedt aan de uiteindelijke bouw van een kernprogramma”, zei de president.

Trump omschreef het atoomakkoord als een van de slechtste en meest eenzijdige overeenkomsten die de VS ooit sloot en noemde het “beschamend voor de Verenigde Staten”.

Europa

Europese bondgenoten van de VS hebben direct de hoop uitgesproken dat Trump zijn handen niet aftrekt van het akkoord. De Franse president Macron had het onomwonden over een “fout”. Er is volgens hem niets mis met het verdrag van 2015.

De Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland en Iran kwamen in april 2015 tot een akkoord over het Iraanse nucleaire programma. In ruil voor minder economische sancties, bevroor Iran een deel van zijn nucleaire programma. Door het opheffen van de sancties kon Iran weer ruwe olie exporteren. Het VN-wapenembargo bleef nog wel voor vijf jaar van kracht.

Gesponsorde artikelen