Jay Z heeft geluk gehad of waarom een trap in je juwelen zoveel pijn doet

Jay Z heeft geluk gehad of waarom een trap in je juwelen zoveel pijn doet

Het filmpje van een ontketende Solange die Jay Z te lijf gaat al eens goed bekeken? Daar zijn een paar trappen bij die gericht zijn naar, maar rakelings langs zijn kroonjuwelen passeren. Mannen weten het: een trap in je testikels doet vreselijk pijn en is één van de ergste dingen die je kan overkomen. We vroegen ons af waarom. Dit is wat er gebeurt:

1. Het signaal aan 425 km per uur

Wanneer een voet, vuist, honkbalknuppel (en eigenlijk eender wat) je testikels raakt wordt er een signaal naar je hersenen gestuurd. Iemand heeft zelfs berekend hoe snel dat signaal gaat: 425 km per uur. Of: in 0,008 seconden ben je je bewust van wat er net gebeurd is.

2. Je hersenen reageren

Je hersenen sturen dat signaal aan dezelfde snelheid eerst terug richting testikels, via je ruggenmerg. Wanneer het je testikels bereikt, worden daar een lading neurotransmitters gebrouwen, in dit geval iets dat Substantie P heet, een neuropeptide die bestaat uit elf aminozuren.

3. Substantie P of de scherpe pijn

Substantie P is eigenlijk niks dan bad news. Het is betrokken bij een aantal processen in het centraal zenuwstelsel, zoals stemmingstoornissen, angst, stress, neurogenese, neurotoxiciteit, misselijkheid en overgeven, maar ook bij het transport van pijnprikkels van de perifere zenuwen (in casu: je ballen) naar het centraal zenuwstelsel.

Of om even in te pikken: je testikels sturen via je ruggenmerg Substantie P naar een deel van je hersenen dat de somatosensorische cortex heet, dat deel van je hersenen dat fysieke gewaarwordingen registreert en interpreteert. In dit geval is de interpretatie: pijn, zoveel pijn!

4. En dan word je misselijk

Nu gaan je hersenen endorfine produceren: je testikels staan immers in brand, ze moeten geblust worden. Blussen doe je met endorfine, een pijnstillende stof (een peptide om precies te zijn die als een neurotransmitter werkt). Maar als je hersenen endorfines loslaat, dan leidt dat tot een daling van het zuurstofniveau in je hersenen. Hoe meer endorfines – en bij een kick in de cojones zijn het er veel – hoe minder zuurstof. Door die felle en snelle vermindering van zuurstof in je hersenen, volgen al snel twee symptomen daarvan: misselijkheid en hoofdpijn. Dit is waarom een ferme patat in de kroonjuwelen het slachtoffer doet overgeven.

5.  Je plooit dubbel, grijpt naar je buik en maag

Want daar doet het ook pijn. Verklaring: je buik en je balzak delen dezelfde pijnreceptoren. Scherpe pijn in die regio triggert een reflex: voorover buigen.

6. Je begint ook te duizelen

Dat duizelen komt doordat de effecten van de dingen hierboven zorgen voor een flux van vloeistof in je binnenoor. Het duizelen, in combinatie met punt 5 zorgt ervoor dat je niet alleen dubbelplooit, maar ook neergaat en de combinatie van de twee resulteert erin dat je in foetushouding op de grond ligt.

7. En te zweten

Dat zweten komt doordat de pijn en het gevoel van misselijkheid je hartslag ineens flink doen stijgen en daardoor je lichaamstemperatuur omhoog jaagt. Hoe extremer de pijn, hoe feller dat effect. We hadden eigenlijk nog niet gezegd waarom een klap tegen je ballen meer pijnprikkels naar je hersenen stuurt dan bijvoorbeeld een slag op je arm. Dat komt omdat er meer zenuwen worden geraakt: in tegenstelling tot andere delen van je lichaam worden die niet beschermd door spieren en/of botten.

8. Je gaat (misschien) beginnen janken

En of je al dan niet begint te wenen heeft niet echt iets te maken met hoe stoer je bent. Het is aangeboren. Het heeft te maken met de gevoeligheid van wat de cervical sympathetic ganglia heet, een stel zenuwknopen in je hersenen die de speekselklieren van je gezicht controleren. Bij de ene mens zijn die al gevoeliger als bij de andere, maar hoe gevoeliger (en dus hoe vatbaarder om getriggerd te worden door al de hierboven al omschreven miserie), hoe sneller je tranen gaat vormen.

9. 15 minuten volharden

Het goede nieuws is dat een trap in je kroonjuwelen dan wel fel is qua pijn, ze duurt wel niet lang. Na 15 minuten ben je er doorgaans vanaf. Is dat niet het geval, blijft het daar beneden pijn doen, raadpleeg dan een dokter. 

10. Een baby baren doet meer pijn

Er wordt trouwens veel onderzoek gedaan naar hoe hard bepaalde dingen pijn doen, en heren, daaruit blijkt dat vrouwen die een kind baren veel hogere pijnniveaus ondergaan dan iemand die een klap in zijn ballen krijgt. Gal- en nierstenen staan trouwens bovenaan het lijstje met welke dingen het ergst pijn doen. 

11. Wat je kan doen om de pijn te verzachten

Omdat het van korte duur is hebben dingen zoals pijnstillers totaal geen zin: tegen dat ze werken ben je er sowieso al lang vanaf. Op je rug gaan liggen zou nog het beste zijn. Dat bevordert de bloedstroom naar je hersenen, zal daar weer meer zuurstof brengen en je alvast van de misselijkheid en de hoofdpijn afhelpen.

Gesponsorde artikelen