Jay-Z is de eerste rapper met een miljard op zijn rekening

Jay Z
Getty Images

Jay-Z kan sinds kort nog een puntje van zijn to-dolijstje schrappen. Het zakenmagazine Forbes heeft hem namelijk toegevoegd aan zijn lijst met miljardairs. Je leest het goed: Jay-Z heeft een bedrag op zijn bankrekening staan dat tien cijfers telt.

2.153. Zoveel mensen over de hele wereld hebben volgens het zakenmagazine Forbes in 2019 minstens één miljard dollar (een slordige 890.000 euro) op hun rekening staan. Jeff Bezos staat helemaal bovenaan. De oprichter en CEO van Amazon heeft niet minder dan 131 miljard dollar aan aandelen in zijn bezit. De jongste miljardair op de lijst is Kylie Jenner. Ze is amper 21 jaar oud, maar raapte al een enorm bedrag samen met de verkoop van cosmetica. Aan die lijst heeft Forbes nu ook rapper Jay-Z toegevoegd. Hij is de eerste rapper ooit die de kaap van een miljard dollar haalt.

Van boefje tot miljardair

Het aantal entertainers op de lijst is niet bijzonder lang, maar Star Wars-maker George Lucas, regisseur Steven Spielberg en opper-talkshowpresentatrice Oprah Winfrey krijgen nu bezoek. Het zakentijdschrift Forbes heeft namelijk de waarde van hiphopper Jay-Z berekend en heeft hem ook aan de lijst toegevoegd. Shawn Carter, zoals Jay-Z echt heet is 49, muzikant, ondernemer en last but not least getrouwd met Beyoncé.

Jay-Z groeide op in Brooklyn in een sociale woning. Hij dealde drugs om geld te verdienen, maar kreeg toch snel door dat dat misschien niet de beste manier daarvoor was. Hij richtte zijn eigen platenlabel Roc-A-Fella Records op en liet een jaar later zijn debuutplaat ‘Reasonable Doubt’ op de wereld los. Sindsdien stonden veertien van zijn albums op nummer 1 in de hitlijsten, won hij 22 Grammy’s en verdiende hij bakken geld.

Ondernemer Jay-Z

Jay-Z richtte niet alleen een platenlabel op. Nee, hij bezit ook de streamingdienst Tidal, een kunstcollectie met een waarde die geschat wordt op 70 miljoen dollar (iets meer dan 62 miljoen euro) en ongeveer 50 miljoen dollar (net geen 45 miljoen euro) aan vastgoed. Hij heeft ook aandelen bij Uber en bracht samen met Bacardi de cognac D’Ussé op de markt. Aan zijn muziek heeft hij volgens Forbes een slordige 75 miljoen dollar (een slordige 66 miljoen euro) verdiend.

Het magazine berekende de waarde van de rapper door zijn inkomsten en eigendommen bij elkaar op te tellen en daar de kosten van af te trekken die hij maakt om zijn super star lifestyle te betalen. Jay-Z is de eerste hiphopartiest die de kaap van een miljard dollar haalt. Dr. Dre blijft een beetje lager hangen. Toen hij het bedrijf achter zijn wereldberoemde koptelefoons en zijn streamingdienst aan Apple verkocht, kwam hij door belastingen net onder de kaap van een miljard terecht.

Gesponsorde artikelen