Je gaat nog spijt krijgen van onze warme zomer: deze grote spin ga je vanaf nu veel meer in huis zien

Je gaat nog spijt krijgen van onze warme zomer: deze grote spin ga je vanaf nu veel meer in huis zien

We mogen niet klagen over het weer tijdens de voorbije zomermaanden, maar misschien gaan we dat de komende weken wel doen. De warme temperaturen inspireren namelijk meer huisspinnen om naar binnen te komen. De gewone huisspin kan tot 12 centimeter groot worden en ze kan zelfs bijten. Maar wees gerust: het beestje is ongevaarlijk.

De BBC sprak met Stuart Hine, een expert insecten van het National History Museum. “Het paarseizoen is bezig. Wanneer de mannetjes volwassen zijn, verlaten ze het web op zoek naar vrouwtjes.” Hun zoektocht naar liefde is behoorlijk hard, want de mannetjes eten niet meer, dus ze leven niet zo lang als volwassen spin. Om dat ene potje seks te vinden, dringen ze je huis binnen via open deuren en ramen. Meestal zie je ze dus niet eens komen. Hoewel zijn uitspraken over Britse huizen gaat, moeten we je teleurstellen: deze spin komt ook in ons land, net zoals in grote delen van Europa, voor.

Spider sex

Wat misschien extra beangstigend is voor mensen die bang zijn van spinnen: sommige vrouwtjes leven al lang in je huis, maar ze laten zich enkel op het einde van de zomer en in de herfst zien om te paren. Al kan je ze ook wel gemakkelijk vinden wanneer je bijvoorbeeld in je garage of tuinhuisje gaat kijken. Wanneer het een jaar met veel mooi weer is, zullen we volgens Hine veel meer van deze spinnen zien, al betekent het niet noodzakelijk dat er meer spinnen zijn. Ze doen het uiteraard wel goed in jaren waarin ze veel voedsel vinden.

Wikimedia Commons/Björn Zinkler

Dus wanneer je de spinnen ziet, kan je ze best gewoon laten zitten. Uiteindelijk werken ze enkel aan een intens en kort liefdesverhaal. De beestjes zijn ook absoluut niet schadelijk voor mensen, al kunnen ze je wel lichtjes bijten wanneer je hen met de blote hand probeert op te nemen. “Ze kunnen je op hun meest beleefde manier een kleine hap verkopen wanneer je ze bij een poot opneemt. Hun manier om te vragen hen te laten gaan. Je kan zelfs een beetje bloeden van zo’n beet, maar ze beschikken niet over gif dat een effect op ons kan hebben.”

Wie de spinnen toch niet wil laten zitten en geen held in huis heeft om het diertje te verwijderen, kan als volgt te werk gaan:

Wikimedia Commons/Fbusch
  • Je hoeft de spin zeker niet te doden. Probeer ze te vangen onder een glas of een bokaal, en schuif een stukje karton onder het glas. Nu kan je de spin in de vrije natuur loslaten.
  • Wanneer een spin in bad zit, lijken haar dagen geteld. De verleiding is groot om de sproeier of de kraan open te draaien, maar je kan ze ook gewoon vangen in een handdoek. Vervolgens kan je de handdoek buiten uitschudden.
  • Je kan een stoffer gebruiken om de spin voorzichtig mee van de vloer te vegen. Tik onderweg naar buiten af en toe op het vuilblik, dan zal de spin doorgaans niet bewegen en ontsnappen.
  • Lok de spin op een lange stok of meetlat en draag ze snel naar buiten. Let er ook altijd op dat je de webben nadien goed verwijdert.
Istockphoto

Gesponsorde artikelen