Je iPhone X is in elkaar gestoken door middelbare scholieren

Je iPhone X is in elkaar gestoken door middelbare scholieren

Foxconn, de Chinese fabrikant die Apple’s iPhone produceert, heeft afgelopen zomer 3.000 middelbare scholieren ingezet om aan de band smartphones in elkaar te steken. De scholieren moesten voor een “stage” werkdagen van elf uur draaien bij Foxconn in Zhengzhou. Ze moesten van leraren in drie maanden tijd daar werkervaring opdoen. Volgens de leerlingen was de stage niet vrijwillig, maar een vereiste om te slagen voor hun schooljaar. 

Zes van de scholieren zijn met hun verhaal naar de de Financial Times gestapt. De scholieren in kwestie zijn tussen de 17 en 19 jaar oud.

“We werden door onze school gedwongen om hier te werken en het werk had niets te maken met onze studies”, zegt bijvoorbeeld Yang, een 18-jarige die studeert om treinbegeleidster te worden. Ze weigerde haar voornaam te gebruiken uit angst voor straf. Yang vertelde dat ze elke dag tot 1.200 iPhone X-camera’s heeft geassembleerd.

Apple en Foxconn zeggen dat ze “situaties hebben ontdekt waarin leerlingen inderdaad moesten overwerken”. De bedrijven beloven maatregelen te nemen, maar beweren dat alle stages vrijwillig waren. Daarnaast zouden de scholieren zijn “beloond voor hun werk”.

Stagiairs in China mogen niet meer dan 40 uur in een week werken.

Volgens een oud Foxconn-medewerker huurt de Zhengzhou-fabriek elk jaar studenten in tijdens het drukke seizoen tussen augustus en december. Het aantal arbeiders zwelt daardoor in die periode aan van 100.000 tot meer dan 300.000 werknemers.

Maar dit jaar was de behoefte aan seizoensarbeiders nog groter.

Beleid

Volgens Foxconn werd het stageprogramma “uitgevoerd in samenwerking met lokale overheden en een aantal vakscholen in China”.

Het ministerie van onderwijs van Henan, waar Zhengzhou de hoofdstad is, heeft bijvoorbeeld aan alle scholen voor beroepsonderwijs in de provincie een verzoek gestuurd om stagiairs naar Foxconn te sturen.

Studenten kwamen ook uit de nabijgelegen steden Kaifeng, Nanyang en Xinxiang, volgens een Foxconn-medewerker die aan de iPhone X werkt.

Het bieden van “flexibele studentenarbeid” blijkt trouwens een beleidsmaatregel die de Henan-regering Foxconn aanbiedt om het bedrijf daar te houden.

Gesponsorde artikelen