Je kan er niet vroeg genoeg bij zijn: dit zijn de 23 films die je volgens ons absoluut niet mag missen in 2017

Je kan er niet vroeg genoeg bij zijn: dit zijn de 23 films die je volgens ons absoluut niet mag missen in 2017

Genoeg geleuterd over 2016, een nieuw jaar loert om de hoek. Dat mag van ons snel uit de startblokken schieten, want op filmvlak is er al heel wat waar we al een tijdje naar uitkijken. De film van De Romeo’s even buiten beschouwing gelaten, zijn dit de 23 films waar we de releasedatum al van kennen en waar we likkebaardend naar uitkijken. 

1. A Monster Calls (04/01)

Dat de naam van de Spaanse regisseur Juan Antonio Bayona niet meteen een belletje doet rinkelen, begrijpen we best, maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen. De cineast zal Jurassic World 2 regisseren, maar voor het zover is (Jurassic World 2 wordt pas verwacht in 2018) raden we van harte aan om naar A Monster Calls te trekken. De film vertelt het ontroerende verhaal van de 12-jarige Conor die gepest wordt op school en bij zijn afstandelijke grootmoeder moet wonen omdat zijn moeder ziek is. Daarom vlucht hij elke nacht weg in een fantasiewereld vol buitengewone wezens. Liam Neeson speelt het monster uit de titel, Sigourney Weaver speelt de koude grootmoeder en Felicity Jones (nu te zien in Rogue One) is de zieke moeder.

2. Neruda (04/01)

De naam van de Chileense dichter Pablo Neruda verbinden wij meteen met het prachtfilmpje Il Postino uit 1990 waarin Neruda – die Chili moest ontvluchten – zijn toevlucht zoekt aan de Italiaanse kust waar er een vriendschap ontstaat tussen hem en zijn persoonlijke postbode. Dit jaar nog won Hagar Peeters de Fintro Literatuurprijs (de vroegere Gouden Uil) voor haar roman Malva. Die geeft een stem aan het verstoten dochtertje van de beroemde Chileense dichter die in 1973 overleed. Het meisje was zwaar gehandicapt. Neruda, die in zijn poëzie steevast opkwam voor de verdrukten, bracht haar onder in een pleeggezin en verzweeg haar zijn hele leven. Ze overleed toen ze acht was.

In de film Neruda moet de communistische dichter vluchten voor de rechtse president Gabriel Gonza´lez Videla. Deze heeft de opdracht gegeven aan de politie om Neruda op te sporen en te arresteren. De eerste recensies zijn lovend en de film is één van de films die genomineerd is voor een Golden Globe in de categorie Best Foreign Language Picture.Het is de hernieuwde samenwerking tussen regisseur Pablo Larraín en Gael García Bernal na het zeer vermakelijke NO uit 2012.

3. Nocturnal Animals (11/01)

Momenteel schittert Amy Adams nog in Arrival (ga kijken als je dat nog niet gedaan hebt!), maar in het prille 2017 is ze alweer te zien in Nocturnal Animals. Het is de tweede film van modeontwerper en regisseur Tom Ford na A Single Man uit 2009, een film die meteen ons hart wist te stelen en doorheen de jaren zelfs is uitgegroeid tot één van onze favoriete films aller tijden. Moeten we nog zeggen dat we naar deze uitkijken?

Adams krijgt het gezelschap van rasacteurs Jake Gyllenhaal en Michael Shannon voor Nocturnal Animals. Ze speelt Susan Morrow en het is al vijftien jaar geleden dat ze haar eerste echtgenoot, de ongepubliceerde schrijver Edward Sheffield, verliet. Inmiddels is ze de vrouw van een arts en leidt ze een doodnormaal leven in een buitenwijk. Op een dag ontvangt ze het manuscript van de eerste roman van haar ex-man. Laatstgenoemde wil dat Susan het als eerste leest, aangezien zij altijd zijn beste criticus is geweest.

Susan wordt opgezogen in het fictieve leven van Tony Hastings, een wiskundedocent die met zijn familie naar hun zomerhuisje in Maine afreist. Maar op een gegeven moment krijgt het doodnormale leven van de familie Hastings een vreselijke en gewelddadige wending, waarna Susan zelf gedwongen wordt haar innerlijke duisternis te confronteren en op zoek te gaan naar de angsten die haar eigen toekomst in de weg zitten.

Het klinkt allemaal nogal vaag en ook de trailer geeft niet bijster veel weg, maar eerlijk: zo hebben we het graag. Trailers maken is een kunst en die van Nocturnal Animals is eindelijk nog eens een trailer die ruimte laat voor verrassing wanneer je de donkere zaal in trekt.

4. Home (11/01)

2017 brengt ook de eerste langspeelfilm voor Fien Troch sinds vijf jaar. Wie haar eerdere films gezien heeft, weet: Troch heeft op zijn zachtst gezegd een eigen stijl en daar zal ze ook voor Home niet van afwijken. Internationaal heeft de film al een mooi parcours gemaakt langs de filmfestivals. De film won al de Orizzonti-prijs voor Beste Regie op het Filmfestival van Venetië en kaapte tijdens Film Fest Gent niet alleen twee publieksprijzen maar ook de prijs voor Beste Muziek (voorzien door Johnny Jewel van de Canadese band Chromatics) weg. Recent won de film nog de Grote Prijs van de Jury op het Europees Filmfestival van Les Arcs.

Home vertelt het verhaal van een groep tieners en de volwassenen die hen omringen. Beiden hebben het moeilijk om met elkaar te communiceren en elkaars leefwereld te begrijpen, met alle spanningen en frustraties die daarbij horen. Naast volstrekte nieuwkomers herkennen we ook de namen en gezichten van Karlijn Sileghem, Els Dottermans en Jeroen Perceval.

5. The Birth Of A Nation (11/01)

Deze Birth Of A Nation werd bejubeld in het Sundance Film Festival in januari. Het is de debuutfilm van Nate Parker, een regisseur die in opspraak kwam omdat uit het licht gekomen was dat hij in 1999 betrokken was bij (en vrijgesproken is in) een verkrachtingszaak. Birth Of A Nation heeft weinig of niets te maken met het racistisch pamflet van D.W. Griffith uit 1915 en is op een bepaalde manier zelfs zijn tegendeel te noemen.

Parker regisseerde het eerbetoon aan Nat Turner, een Afro-Amerikaanse slaaf en die anno 1831 een bloedige opstand tegen zijn meesters leidde in de Zuidelijke staat Virginia. Hij speelt daarin ook zelf de hoofdrol én financierde de boel zelf.. Na de vertoning in Sundance kreeg het drama een staande ovatie, gevolgd door de publieksprijs en de Grand Jury Prize.

6. La La Land (25/01)

Na de zeven nominaties voor de Golden Globes wordt La La Land een Oscarfavoriet, zeg dat wij het gezegd hebben. De trailers zijn oogstrelend mooi. Dit is de tweede langspeelfilm van Whiplash-regisseur Damien Chazelle die nu al de toekomst van Hollywood genoemd wordt. In deze musical speelt Emma Stone een actrice die het probeert te maken. Ze wordt verliefd op Ryan Gosling, een jazzpianist die ook aan zijn doorbraak timmert. We zijn nu al verliefd op La La Land.

7. Moonlight (01/02)

Nog een Oscarfavoriet, nu al. Moonlight kan nu al, met zijn zes nominaties voor de Golden Globes, schaamteloos naast La La Land gaan staan. De film speelt zich af in een ruige buurt van Miami en volgt drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man die worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld. Als ze bij de Oscars een statement willen maken, maken ze van Moonlight hun grote winnaar, als antwoord op de jaarlijks wederkerend kritiek dat het een blank feestje is. De regie is in handen van Barry Jenkins, die nu dankzij het aangrijpende drama Moonlight zijn echte doorbraak kent. Hij zal ook de eerste aflevering regisseren van Dear White People (dat in 2017 op Netflix te zien zal zijn), een spin-off televisiereeks van de gelijknamige film.

8. Jackie (01/02)

In Jackie kruipt Oscarwinnares Nathalie Portman in de huid van Jackie Kennedy. De film vertelt het verhaal van de moord op John F. Kennedy (1963) en de vier dagen van nationale rouw door de ogen van deze charismatische First Lady. Een periode waarin de hele wereld zijn blik richtte op de beroemde weduwe. Een vrouw in rouw, die zich uiterlijk sterk moest houden om haar kinderen te troosten en een geschokte natie gerust te stellen. De film werd lovend ontvangen op het filmfestival van Toronto. Op het filmfestival van Venetië won hij de prijs voor Beste Scenario.

9. The Lego Batman Movie (08/02)

The Lego Movie (2014) was absoluut zeer vermakelijk, maar aan het einde van de film bleek toch dat iedereen weg was van één ster in het bijzonder: Lego Batman. De superheld die vooal zichzelf geweldig vindt en een droom in de muziek najaagt, krijgt in 2017 zijn eigen film. Arnett doet net als in The Lego Movie z’n beste Christian Bale-imitatie (de versie van Ben Affleck is nu eenmaal wat minder bijzonder) om de duistere stem van de Dark Knight in te spreken. Chris McKay, de editor van The Lego Movie, mocht de spin-off regisseren. Hij omschrijft zijn film als ‘About A Boy, geregisseerd door Michael Mann.’ En er komt meer, want ook in 2017 mogen we The Lego Ninjago Movie (27/9) verwachten alvorens we (in 2019 pas) naar The Lego Movie Sequel kunnen.

10. Silence (08/02)

Gangsters, religie en muziek: ziedaar de drie fascinaties van Martin Scorsese. Na het indrukwekkende The Wolf Of Wall Street (dat toch een beetje een gangsterfilm was) en zijn werk voor de jammerlijk geflopte HBO-reeks Vinyl vindt fascinatie nummer drie nog eens zijn weg naar de zalen.

Zeggen dat The Last Temptation Of Christ (1988) en Kundun (1997) tot de best gewaardeerde films van Scorsese behoren, is liegen en we nemen tegenover deze Silence dus voorlopig een nieuwsgierige, maar afwachtende houding aan. Het duurde decennia voor Scorsese dit passieproject van de grond kreeg, maar hij gaat er helemaal voor.

Met Adam Driver, Andrew Garfield en Liam Neeson heeft hij alleszins een interessante cast bij elkaar gekregen voor dit historisch drama over twee priesters die in de 17e eeuw naar Japan trekken om daar hun mentor op te sporen en het Christendom te propageren, maar ter plekke te maken krijgen met geweld en vervolging. Een gewaagd project van één van onze favoriete cineasten.

11. T2: Trainspotting (15/02)

Twintig jaar geleden mochten wij, om evidente redenen, als tienjarige jongen niet naar Trainspotting gaan kijken. Gelukkig hebben we later onze schade ruim ingehaald en is deze film van Danny Boyle, gebaseerd op het boek van Irvine Welsh, tot onze absolute favorieten gaan behoren. Welsh schreef ook een vervolg op Trainspotting, lang geleden al. Maar omdat Porno als filmtitel niet geweldig aan te raden is, werd er toch maar voor T2: Trainspotting gekozen. Het beste nieuws: originele regisseur en cast (met onder andere Ewan McGregor en Kelly MacDonald) zijn weer aan boord en de trailer ziet er fantastisch uit.

12. Fences (22/02)

Denzel Washington regisseert zichzelf en Viola Davis in Fences. Washington – tweevoudig Oscarwinnaar – speelt een strenge vader in het gesegregeerde Amerika van de jaren 50. Hij geeft zijn zoon een strenge opvoeding en heeft het ook zelf moeilijk met het leven dat hij leidt, hij was immers ooit een beloftevolle baseballspeler en moet zich nu tevreden stellen met een job als vuilnisman. Davis en Washington kennen het verhaal trouwens al door en door, want ze brachten het ook al samen op de planken.

13. Logan (01/03)

Logan is de derde stand-alone film over het meest interessante personage uit de X-Men-franchise – Wolverine – en waar de vorige twee geen voltreffers waren, zijn onze verwachtingen voor deze toch iets hoger gespannen, er lijkt immers een duisternis over het universum te zijn neergedaald.

Het verhaal speelt zich af in 2024. Wolverine heeft nauwelijks helende krachten meer en lijkt aan het einde van zijn Latijn. Desondanks draagt hij zorg voor een klein meisje dat ook klauwen heeft – twee op elke hand in plaats van drie. Wolverine zorgt niet in zijn eentje voor het meisje, ook Professor Xavier, wiens mentale krachten aan het afnemen zijn, en de mutant Caliban, dragen zorg voor haar. Er worden in 2024 verder minder mutanten geboren dan voorheen en een organisatie met de naam Transigen verandert jonge mutanten in moordmachines.

14. Manchester By The Sea (01/03)

Er wordt veel verwacht van Manchester By The Sea, het zou nu al één van de klasbakken van het filmjaar 2017 zijn. Dit drama over een loodgieter met een fijn leven zonder verdere verplichtingen vertelt het verhaal van een man die de voogd van zijn neef wordt nadat zijn broer onverwacht overleden is.

De film is genomineerd voor vijf Golden Globes en behoort dus samen met La La Land en Moonlight tot de absolute favorieten dit jaar. Het personage van Affleck keert terug naar de plaats waar hij opgroeide en wordt er geconfronteerd met een tragedie uit het verleden.

De hoofdrol wordt gespeeld door Casey Affleck en luidt ook de grote terugkeer van Michelle Williams, die we dit jaar hebben moeten missen in de cinema, in.

15. Beauty And The Beast (29/03)

We zouden Disney, die het plan te lijken hebben opgevat om élk van hun films een live update te geven, van luiheid kunnen betichten, ware het niet dat films als Cinderella en The Jungle Book best aangenaam kijkvoer waren. Hoge verwachtingen hier, want Beauty And The Beast is één van de allermooiste films die Disney ooit de wereld in stuurde EN EMMA WATSON SPEELT BELLE !!!

16. Power Rangers (05/04)

We menen dit echt. De Power Rangers zijn voor ons pure jeugdnostalgie dus we gaan sowieso kijken en we zijn ook blij dat een nieuwe generatie weer kennis zal kunnen maken met onze jeugdhelden. Trouwens, we kijken nog altijd graag naar Power Rangers: The Movie (1995).

Leuk weetje: Bryan “Breaking Bad” Cranston zal Zordon spelen, tovenaar en mentor van de Power Rangers.

17. Guardians Of The Galaxy Vol. 2 (05/05)

Jennifer Lawrence zei recent dat ze liever in Guardians Of The Galaxy zou spelen dan in X-Men (waar ze Mystique speelt) en we snappen goed waarom: het universum van The Guardians is een stuk lichter, leuker om in te vertoeven en het swingt meer. Of Mystique ooit in een film van The Guardians zal opduiken, is nog maar de vraag. Voorlopig zullen we het moeten doen met Chris Pratt, Bradley Cooper, Zoe Saldana en heel veel zelfrelativering van Vin Diesel als Baby Groot. Het ziet er wel awesome uit!

18. Dunkirk (19/07)

Eerlijk: voor ons was Christopher Nolan de laatste jaren zo’n beetje de Muse van de film aan het worden: steeds meer bombast en kabaal en steeds minder te vertellen. Batman Begins en The Dark Knight hebben we heel graag gezien, maar The Dark Knight Rises was een grote sof en hoewel velen Interstellar een meesterwerk leken te vinden, bleven wij er vooral bij op onze honger zitten. We zijn dan ook blij dat we nog eens oprecht enthousiast kunnen zijn om het volgende project van Nolan.

Dunkirk is de eerste film van Nolan sinds heel lang die in de realiteit geworteld is. Plaats van het gebeuren is Duinkerke tijdens WOII waar soldaten van België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Canada – zo’n 400.000 – omsingeld werden door het Duitse leger.

De eerste beelden van Dunkirk waren al te zien in IMAX als voorproefje voor wie naar Star Wars: Rogue One ging kijken in Brussel en naar verluidt zag dat er behoorlijk indrukwekkend uit. Tom Hardy, Cillian Murphy en Mark Rylance maken deel uit van de immense cast, evenals de van One Direction bekende Harry Styles die zijn acteerdebuut zal maken in deze film.

19. Cargo (13/09)

Een trailer is er nog niet en dus gaan we voort op reputatie. Cargo is de eerste langspeelfilm van De Wereldvrede, het productiehuis dat ons Bevergem schonk. Cargo brengt het ruwe verhaal van drie broers die het familiebedrijf in de visserij proberen te redden van de ondergang. De passie voor hun vak maar ook voor hun geliefden drijft hen echter tot wanhopige acties.

De hoofdrollen worden vertolkt door Sam Louwyck (Jean Broucke), Wim Willaert (Francis Broucke) en Sebastien Dewaele (William Broucke). Andere rollen zijn weggelegd voor Roland Van Campenhaut (Leon Broucke), Josse De Pauw, Barbara Sarafian, Gilles De Schryver en Mathias Sercu.

20. Blade Runner 2049 (18/10)

Blade Runner is een sciencefictionfilm uit 1982, geregisseerd door Ridley Scott. De film speelt zich af in Los Angeles in 2019. De wereld is door vervuiling en overbevolking in verval geraakt en de mens is de (nabije) ruimte gaan koloniseren. Om het leven in mensonvriendelijke omgevingen mogelijk te maken en om mijnen op hemelobjecten te ontginnen, zijn androïden ontwikkeld. Deze zogenaamde replicanten zijn nauwelijks van mensen te onderscheiden.

Na een grote opstand in een mijn waarbij slachtoffers vielen, is het replicanten verboden om naar de Aarde te reizen. Het is aan een speciale politie-eenheid, Blade Runners, om jacht te maken op replicanten die toch voet op de planeet zetten.

Dat was destijds het uitgangspunt van de revolutionaie sci-fi-prent Blade Runner. Nu, 25 jaar later, kijgen we dan toch nog een vervolg: Blade Runner 2049. Denis Villeneuve – van Arrival, Sicario, Enemy en Prisoners – heeft de regie overgenomen van Ridley Scott, die wel nog betrokken is geweest bij de ontwikkeling van het scenario.

Naast Harrison Ford zijn ook Jared Leto en Ryan Gosling in de cast terug te vinden.

21. Black Panther (03/11)

Met Black Panther is het eindelijk zover: de eerste eigen film voor een zwarte superheld. Netflix was in dit kader eerst met Luke Cage, maar deze Black Panther willen we toch ook niet missen.

Black Panther is geen onbekende en was al te zien in Captain America: Civil War. Toen dachten we al dat dit personage een erg interessante achtergrond had. Black Panther is het super-alter ego van de Afrikaanse koning T’Challa. Zijn koninkrijk Wakanda heeft veel natuurlijke bronnen aan vibranium, een onbreekbare metaallegering.

Chadwick Boseman speelt opnieuw Black Panther en ook Forest Whitaker, Martin Freeman, Andy Serkis, Michael B. Jordan en Lupita Nyong’o zijn aan het project verbonden.

22. Logan Lucky (13/12)

Regisseur Steven Sodenbergh was het beu, zo verklaarde hij in 2014. Side Effects (2014) zou de laatste film worden voor de regisseur van Magic Mike, Contagion, Traffic en Ocean’s Eleven tot Thirteen.

“De redenen waarom mensen naar de film gaan, zijn veranderd. Ze gaan niet meer om te worden uitgedaagd, ze willen worden vermaakt”, aldus Soderbergh. “Begrijp me goed; het is niet dat ik daar boos om ben, of teleurgesteld. Dat is net zoiets als boos worden op het weer. Mensen doen wat ze doen. Maar als mijn visie op wat een mainstream film is achterhaald blijkt, moet ik mijn heil ergens anders zoeken, bij series dus”, zei hij toen.

Dat heeft hij toen effectief gedaan. Met Behind The Candelabra, een televisiefilm van HBO, maakte hij het begin van een overstap en daarna richtte hij zich op de uitstekende reeks The Knick. Toch lijkt het nu alsof Sodenbergh zich opnieuw verzoend heeft met het publiek dat toch vooral vermaakt wil worden, dat blijkt tenminste uit zijn regie van Logan Lucky.

De film heeft al een mooie cast verzameld met onder meer Daniel Craig, Channing Tatum, Adam Driver, Hillary Swank, Katie Holmes en Seth MacFarlane. De film volgt twee broers die een diefstal plannen tijdens een NASCAR race in North Carolina. Meer informatie over de plot is voorlopig nog niet vrijgegeven.

23. Star Wars Episode VIII (15/12)

En hier is hij weer, Adam Driver. Driver speelt de rol van schurk Kylo Ren in Star Wars Episode VII: The Force Awakens. Star Wars VIII komt er eind volgend jaar aan, maar rond die episode hangt nog veel mist en mysterie. Driver zei onlangs dat hij hoopt dat Disney het aandurft om geen trailer vrij te geven van Star Wars: Episode VIII. Hij zou zelfs willen dat er geen enkel beeld van vrijkomt, zodat de verrassing voor de fans des te groter is.

Alvast één ding om opgewonden over te worden is de regisseur. Rian Johnson staat achter de camera voor de achtste episode van Star Wars en filmfans weten dat dat goed nieuws betekent. Johnson regisseerde ook al Brick (2005) en de indrukwekkende actiefilm Looper (2012), evenals drie afleveringen van Breaking Bad, waaronder de legendarische aflevering Fly uit het derde seizoen.

Gesponsorde artikelen