Je moet er met de auto doorrijden: een blik in de buitensporige wijnkelder van Vladimir Poetin

De Cricova-wijnkelder, gelegen onder de heuvels net buiten de Moldavische hoofdstad Chisinau, is een doolhof van met wijn gevulde gewelven dat zich 120 kilometer in de grond uitstrekt. Het is waar Vladimir Poetin zijn privécollectie wijn bewaart. De Russische leider vierde er onder meer zijn 50ste verjaardag.

De kleine Republiek Moldavië, gescheiden van Rusland door Oekraïne, is het minst bezochte land van Europa. De staat exploiteert de wijnkelder Cricova. Die ligt 80 meter onder de zeespiegel en heeft 120 kilometer aan kronkelende ondergrondse tunnels en doolhoven. De 15e-eeuwse voormalige mijngrotten van kalksteen werden in de jaren vijftig omgebouwd tot een luxe wijnretraite voor de sovjet-elite.

Poetin heeft een vergulde buggy voor wanneer hij op bezoek is

De wijnkelder van Cricova is zo groot dat je er doorheen moet rijden. Met auto’s of een rode minitrein als je als gewone sterveling bezoekt. Vladimir Poetin heeft een vergulde buggy voor wanneer hij op bezoek is, is Cricova een populaire toeristische bestemming. Bezoekers reizen graag door de uitgestrekte ondergrondse straten, compleet met verkeerslichten en verkeersborden met de namen Cabernet Street en Sauvignon Street. Elke straat komt overeen met de naam van de wijn die in de aangrenzende muren is opgeslagen.

Isopix

Het verhaal gaat dat bij een bezoek aan Cricova de eerste man in de ruimte, de Rus Yuri Gagarin, verdwaalde in de tunnels. “Hij vond zijn weg naar de ruimte, maar verdwaalde in Cricova”, luidt het.

Poetin heeft sinds 2002 zijn eigen wijncollectie in Cricova. Hij koos ervoor om daar zijn 50ste verjaardagsfeest te vieren, georganiseerd door de toenmalige communistische president van Moldavië, Vladimir Voronin. Tijdens zijn bezoek in maart 2017 aan Moskou wilde de pro-Russische president van Moldavië, Igor Dodon, een politieke boodschap van vriendschap sturen naar Vladimir Poetin en bracht hem tientallen flessen uit de collectie in Cricova. Poetin was not amused en sneerde “Je hebt dit als cadeau meegebracht? Het is al van mij!”

Hoeveel van de 1,3 miljoen flessen die in Cricova liggen van Poetin zijn, is een goedbewaard geheim, maar zijn collectie is “een stuk groter dan alle andere”. Ze bevindt zich ook in het midden van de kelder. Misschien duurt het overigens niet zo lang meer voor alle flessen inderdaad van hem zijn.

In Cricova ligt nog een andere speciale wijnverzameling: die van nazikopstuk Hermann Göring

In Cricova ligt nog een andere speciale wijnverzameling: die van nazikopstuk Hermann Göring. De wijnen werden door Göring gestolen uit de door Duitsland bezette landen. Ze werd als onderdeel van de oorlogsbuit naar Moskou werd gebracht. Oorspronkelijk bevatte de collectie 3.000 flessen. Ongeveer duizend werd opgedronken door feestvierende Russische soldaten. De overblijfselen van de wijncollectie van Göring werden vervolgens in 1947 verdeeld tussen Georgië en Moldavië, de meest prestigieuze in de voormalige Sovjet-Unie wat betreft hun wijnen.

Cricova is ook meer dan alleen een gigantisch wijnrek, het produceert ook wijn. Het wijnhuis werd opgericht toen Moldavië in 1952 lid was van de Sovjet-Unie. Het produceert nu meer dan 150 soorten wijn, van Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Merlot tot Rkatsiteli, Aligote en Sauvignon. Het staat bekend als het eerste Moldavische bedrijf dat mousserende wijn vervaardigt volgens de methode van de monnik Dom Pierre Perignon. Er werken vijf vrouwen die dagelijks elk 35.000 flessen handmatig draaien.

Isopix

(jvdh)

Meer
Lees meer...