Je ochtendkoffie overgeslagen? Dan gebeurt dit met je lichaam

Je ochtendkoffie overgeslagen? Dan gebeurt dit met je lichaam

Heb jij ’s ochtends ook het gevoel dat je meer dood dan levend bent omdat je nog geen koffie hebt gedronken? Daar is dus een perfect logische verklaring voor. Je lichaam heeft letterlijk cafeïne nodig omdat het tekort gekke dingen doet met je lichaam. Dus nee, je bent geen mensenhater en je wil eigenlijk die voorbijganger niet slaan. Je hebt gewoon een goeie koffie nodig. 

Jij bent ongetwijfeld iemand die eerst een kop koffie wil en dan pas begint te praten met mensen. Vooraleer je je eerste koffie op hebt, voel je je als een zombie. Maar eens je die eerste slok hebt genomen … Ja, het wauw-effect dat je elke ochtend na die eerste kop hebt. Volgens Michael J. Kuhar, professor neurofarmacologie aan de Emory universiteit in Atlanta, zit het niet in je hoofd. Koffie doet werkelijk van alles met je lichaam.

Een zwarte koffie zonder suiker … Nu!

Volgens Kuhar maakt koffie je niet alleen energieker, alerter en gelukkiger, maar zou het zelfs je motoriek en leervermogen verbeteren. Maar dan … Als je je koffie overslaat, dan kan je je slaperig, traag, onhandig en prikkelbaar voelen. Mensen zouden zelfs hoofdpijn krijgen omdat hun bloeddruk daalt. Onderzoekers van Johns Hopkins universiteit in Baltimore publiceerde dat sommige mensen griepachtige symptomen krijgen als ze geen koffie hebben gedronken. Denk dan aan symptomen zoals misselijkheid, braken, spierpijn en stijfheid.

In koffie zit cafeïne die een stimulerend effect heeft op ons centrale zenuwstelsel. Als je verslaafd bent aan koffie, dan betekent het eigenlijk dat je je dagelijkse cafeïne nodig hebt. Maar let op, dat wil niet per se zeggen dat de verslaving even groot is als bij bepaalde drugs. Het duurt ongeveer 24 uur vooraleer cafeïne uit je lichaam is. Daarom hebben wij de volgende ochtend alweer zó veel zin in een kopje koffie. Volgens Kuhar is dat niet de enige reden. Hij zegt dat wij koffiedrinken ook nog eens associëren met fijne gevoelens. “Veel mensen drinken hun koffie in de ochtend als ze de krant lezen of wanneer ze vrienden ontmoeten. En dat voelt aangenaam aan.” Eens we een sipje nemen van onze koffie voelen wij ons kalmer omdat we het gevoel van relaxen even herbeleven.

Als je echt moet stoppen …

Heel pijnlijk, maar sommige mensen moeten soms noodgedwongen stoppen met koffie drinken. Als je moeilijk in slaap valt of spijsverteringsproblemen hebt, kan het zijn dat je je kopje even in de kast moet laten staan. Volgens Kuhar kan het even duren vooraleer de zin naar koffie volledig weg is. “Het is voor iedereen anders”, voegt hij daaraan toe. Als je gewoon een bekertje koffie ziet of de geur van versgemaakte koffie ruikt, kan je al getriggerd worden om een kopje te bestellen.

Als je echt moet stoppen met koffie, dan zegt de professor dat je beter geleidelijk aan afbouwt en niet van de ene dag op de ander stopt.

Je hebt nu zin in koffie hé?

Gesponsorde artikelen