Je oude smartphone kan de natuur redden

Je oude smartphone kan de natuur redden

Het regenwoud zit vol gevaarlijke dieren, maar de allergevaarlijkste is de mens. Door zijn expansiedrift en geldzucht kapt hij steeds grotere delen van het regenwoud, de longen van onze planeet. Maar een nieuwe startup hoopt te kunnen helpen in de strijd tegen de illegale boskap, en wel met oude smartphones.

Een nieuwe startup uit San Francisco heeft een plan om oude smartphones in te zetten in de strijd tegen ontbossing en stropers. Ze bouwen smartphones om in toestellen op zonne-energie (ook gemaakt van gerecycleerde smartphones), die vervolgens in bomen verstopt kunnen worden. Ze worden geprogrammeerd om bepaalde geluiden – zoals kettingzagen of geweerschoten – op te vangen, en dan automatisch de lokale autoriteiten te contacteren. Omgekeerd zal iedereen met de Rainforest Connection-applicatie live naar het geluid van het oerwoud kunnen luisteren.

Satellieten

Momenteel worden in de strijd tegen illegale boskap vooral satellieten gebruikt, maar die bieden geen live updates. Het duurt altijd even voor de foto’s en analyses klaar zijn, waardoor de autoriteiten vaak te laat komen. Topher White, oprichter van de startup, vertelt aan Mashable dat hij dan ook hoopt te kunnen helpen in de strijd door onmiddellijk waarschuwingen te versturen met exacte locatiegegevens.

Om dat doel te bereiken, hebben ze een Kickstarter-campagne opgestart om met behulp van crowdfunding aan het benodigde bedrag te komen. Ook zanger Neil Young heeft zich openlijk achter het project geschaard, dat al 16.000 van de 100.000 dollar heeft opgehaald, met nog 32 dagen te gaan. “Als de actie lukt, kunnen we deze zomer al toestellen beginnen te installeren.”

Gesponsorde artikelen