Je smartphone houdt exact bij waar je overal geweest bent (maar je kan dat uitzetten)

Je zal het misschien niet weten, maar je smartphone weet exact waar je hebt rondgehangen, wanneer je daar was, en zelfs voor de hoeveelste keer. Maar geen nood: je kan die gegevensverzameling simpel uitschakelen.

Apple laat de iPhone locatiegegevens verzamelen om zo uit te vissen welke plaatsen belangrijk zijn voor de gebruiker, en om de routebepaling voor de kaartenapplicatie te verbeteren. Volgens het bedrijf worden de gegevens enkel lokaal op het toestel opgeslagen, en zullen die nooit met iemand worden gedeeld. Zelf kan je echter wel nagaan waar je geweest bent, op welk tijdstip, en zelfs de hoeveelste keer je die plaats een bezoekje bracht. Toch een beetje beangstigend, nee?

Google gaat zelfs nog een stapje verder. De smartphones op basis van het mobiele besturingssysteem Android verzamelen soortgelijke locatiegegevens, die vervolgens naar de servers van het Amerikaanse bedrijf verzonden worden. Google deelt die gegevens niet met anderen, maar probeert die wel op elke plaats toegankelijk te maken. Zo kan je vervolgens op deze website nagaan waar je overal geweest bent. Om het helemaal af te maken, kan je de hele geschiedenis automatisch laten afspelen zodat je de eigen bewegingen nadien nog eens kan herbekijken.

newsmonkey
newsmonkey

Uitschakelen op iPhone

Gelukkig is het relatief simpel om de verzameling van deze gegevens stop te zetten. Op iPhone ga je naar de Instellingen-app, en klik je vervolgens op Privacy. Dan ga je naar Locatievoorzieningen, waar je per applicatie kan aanduiden of die locatiegegevens mag gebruiken. Scroll helemaal naar beneden naar Systeem, en daar kan je Verbeter Kaarten uitschakelen om de data-opslag te stoppen.

newsmonkey

Uitschakelen op Android

Op Android schakel je de gegevensverzameling op een soortgelijke manier uit. Je gaat naar Instellingen, en klikt vervolgens op Locatie. Daarna klik je op Locatiemelding van Google, en kies je wat je uitschakelt. Dat kan enkel de Locatiemelding zijn, maar ook de Locatiegeschiedenis. Wil je echt zeker zijn, dan kan je ook nog op Locatiegeschiedenis Verwijderen klikken. Zonder deze gegevens zal je persoonlijke assistent Google Now echter niet meer functioneren.

Meer
Lees meer...