Je valt niet meer af omdat je meer zweet

Woman exercising wall ball
GettyImages

Misschien denk jij ook wel dat veel zweet zorgt voor een betere verbranding van vetten. In de zomer sporten bij warm weer zou dan ideaal zijn voor een optimale vetverbranding. Helaas is die stelling niet waar. Want het is niet per se zo dat je meer verbrandt als je harder zweet.

Als je dacht dat het super is voor je vetverbranding om te gaan sporten bij hoge temperaturen, dan moeten we je helaas uit die droom halen. Het wil niet zeggen omdat je harder zweet, dat je daardoor meer calorieën verbrandt.

Wanneer je lichaamstemperatuur stijgt dan ga je zweten. Dat doet je lichaam om het terug in balans te brengen en je lichaam af te koelen. Er bestaan natuurlijk ook andere redenen waarom je lichaam zweet, zoals angst of stress.

Welke factor bepaalt hoeveel je zweet?

Natuurlijk zijn er meerdere factoren binnen je lichaam die bepalen hoeveel je exact zweet. Dat heeft onder andere te maken met je gender, want mannen zweten doorgaans meer dan vrouwen. Ook de leeftijd speelt een grote rol: hoe ouder je wordt, hoe minder hard je zal zweten. Daarnaast bepaalt je gewicht hoeveel je zweet, want mensen die meer wegen, zullen sneller zweten. Ook factoren van buitenaf spelen een grote rol. Zo bepaalt de temperatuur en de luchtvochtigheid ook hoe hard je zweet.

Een andere factor is het niveau van sport dat je gewoon bent. Iemand die vaak in de fitness zit, zal sneller zweten. Op die manier koelt je lichaam namelijk sneller af en kan je zwaardere oefeningen doen dan iemand die amper naar de fitness gaat.

Weinig zweten, niet effectief?

Sporten
GettyImages

Ga je na de fitness op de weegschaal staan, dan kan het inderdaad zijn dat je bent afgevallen. Maar je mag je niet laten misleiden omdat het vaak gaat over vochtafdrijving. Dat water, komt er weer bij als je hydrateert. Het wil dus niet zeggen dat je megaveel calorieën verbrand hebt.

Aan de andere kant wil het niet zeggen omdat je een workout doet waarbij je weinig zweet, die niet effectief is. Je kan inderdaad ontzettend veel calorieën verbranden, zonder dat je zweet als een otter. Dat komt omdat je misschien in open air aan het trainen bent, of gewoon niet veel zweet.

Gesponsorde artikelen