Jeff Bezos maakt zich klaar voor eerste bemande vlucht van Blue Origin: het ultrakorte ruimte-avontuur in 10 cijfers

Deze namiddag om 15 uur is het zover: dan vliegt Jeff Bezos, de stichter van techreus Amazon en de rijkste man ter wereld, de ruimte in. Voor zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin staat er veel op het spel. Dit zijn enkele opmerkelijke cijfers:

Bemande vlucht nummer 1

Om 15.00 uur (Belgische tijd) moet van op een afgelegen site in de Amerikaanse staat Texas de draagraket New Shepard vertrekken. De raket van ruimtevaartbedrijf Blue Origin vloog reeds vijftien keer onbemand, maar dit wordt de eerste bemande vlucht. In de aparte passagierscapsule zullen vier astronauten plaatsnemen, waaronder Jeff Bezos, de eigenaar van Blue Origin.

11 minuten

Het ruimte-avontuur duurt voor de passagiers volgens de planning amper 11 minuten, van de lancering tot de terugkeer van de passagierscapsule op aarde via parachutes. Drie minuten na de start zullen ze hun gesp kunnen losmaken en ervaren wat gewichtloosheid is. De ruimtereis in ruime zin, inclusief voorbereidingstijd en tot het verlaten van de capsule, duurt 52 minuten.

2 broers

Jeff Bezos vond het belangrijk dat zijn jongere broer Mark, met wie hij een hechte band heeft, een zitje kreeg. Het is voor het eerst dat twee broers samen de ruimte in vliegen.

82 jaar

Bezos nodigde ook de Amerikaanse luchtvaartpionier Wally Funk uit. Zij wordt met 82 jaar de oudste vrouw én mens in de ruimte. Funk maakte in de jaren zestig deel uit van de eerste lichting vrouwelijke astronauten van de Verenigde Staten, maar niemand van hen ging ooit de ruimte in.

18 jaar

Terwijl Funk de oudste ooit is, wordt de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen de jongste. Zijn vader, een rijke ondernemer, deed mee aan de internationale veiling die Blue Origin organiseerde voor een zitje op de trip. De familie-Daemen haalde het niet, maar werd later toch opgevist. Volgens het ruimtevaartbedrijf is Daemen “de vertegenwoordiger van de nieuwe generatie”. Als het vaartuig de dampkring verlaat, wordt Daemen de jongste astronaut ooit. Dat record is nu nog in handen van de Rus German Titov, die 25 was toen hij in 1961 naar de ruimte ging.

28 miljoen dollar

Dat de jonge Nederlander mee mag, heeft alles te maken met het afhaken van de onbekende winnaar van de veiling, die 28 miljoen dollar geboden had voor een zitje. Omwille van een “agendaprobleem” gaat de winnaar pas op een volgende ruimtevlucht mee. Hoeveel zijn vader betaalde, werd niet publiek gemaakt, maar Oliver Daemen wordt zo Blue Origins eerste betalende ruimtetoerist.

9 dagen later

Het ruimtevaartdebuut voor Jeff Bezos komt er negen dagen nadat een andere multimiljardair, de Brit Richard Branson, met zijn eigen ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic een ruimtevlucht maakte.

106 kilometer hoog

Volgens sommige ruimtevaartkenners ging Branson evenwel niet echt de ruimte in. Het ruimteschip van Virgin ging maar 86 kilometer hoog, terwijl de Kármánlijn, een denkbeeldige grens op 100 kilometer hoogte, vaak gebruikt wordt om een onderscheid te maken tussen luchtvaart en ruimtevaart. De capsule met Bezos en co zal volgens de plannen een hoogte van 106 kilometer bereiken, en dus voor enkele minuten in de ‘officiële’ ruimte vliegen.

18 meter

Het zware werk is voor de draagraket New Shepard, genoemd naar de legendarische astronaut Alan Shepard. De 18 meter hoge raket stijgt verticaal op tot 75 kilometer hoogte en laat dan de passagierscapsule los, die verder klimt naar meer dan 100 kilometer. De draagraket moet bij haar terugkeer enkele minuten voor de passagierscapsule landen op aarde.

204 miljard dollar

Niet alleen de familie Bezos, ook enkele verzekeraars en bankiers zullen de vlucht wellicht met spanning volgen. Met een geschat vermogen van 204 miljard dollar is Jeff Bezos de rijkste mens ter wereld. Als alles goed verloopt, wordt hij ook de rijkste mens ooit in de ruimte. Bezos trad onlangs af als CEO van Amazon, maar is er wel nog steeds uitvoerend voorzitter.

De livestream van de ruimtereis begint om 13.30 uur:

(bzg)

Lees ook: Richard Branson: “Bezos noch ik zullen genoeg ruimteschepen kunnen bouwen om aan de vraag te voldoen”

Meer
Lees meer...