Jekyll & Hyde – de musical, niet te geloven dat dit een amateurproductie is

Jekyll & Hyde – de musical, niet te geloven dat dit een amateurproductie is

Als kind al was ik gefascineerd door het tragische verhaal van Jekyll and Hyde. Ik zag Dr. Jekyll and Mr. Hyde met Spencer Tracy en was onder de indruk. Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedereen van nature goed is en vraag me ook voortdurend af hoe het in godsnaam mogelijk is dat sommige mensen tot onmenselijke daden in staat zijn.

Het boek van Robert Louis Stevenson, geschreven in 1886, is een klassieker uit de Engelse literatuur en is een schoolvoorbeeld van de gothic novel, naast Frankenstein en Dracula. Het jaar daarop verscheen de eerste toneelversie en ondertussen zijn er al 123 filmversies van het boek. Geen sinecure dus om deze klassieker onder handen te nemen.

Dr. Henry Jekyll, voor wie het verhaal nog niet zou kennen, doet onderzoek naar het onderscheid tussen goed en kwaad in de mens. Hij beweert een manier gevonden te hebben om het kwade van het goede te scheiden en zo enkel nog goede mensen over te houden. Hij zoekt een proefkonijn, maar zijn collega-dokters weigeren hieraan mee te werken.

Hij besluit dus te experimenteren met zichzelf en creëert zo ongewild zijn alter-ego Mr. Edward Hyde. Zijn verloofde Emma vermoedt dat er iets aan de hand is, maar wordt afgehouden door Jekyll. Ondertussen beweegt Hyde zich in de louche buurten van de stad en moordt erop los. Hij papt aan met Lucy, een hoer waar Jekyll ook ooit bij is geweest. Mr. Hyde neemt echter meer en meer de bovenhand…

Lieven Debrauwer, regisseur van dienst, verplaatst de handeling naar onze tijd en we zien dokters en verpleegsters rondlopen met smartphones en tablets. Brieven worden sms’jes en documenten worden digitaal bezorgd. Het minimalistische decor (een achterwand met verschillende openingen, die côté cour in de grond (de hel?) lijkt te verdwijnen) doet uitstekend dienst als kliniek, labo of rosse buurt.

Dit uitsluitend door een fantastisch gebruik van licht en kleuren. De kostuums zien er prachtig uit met vooral witte (kliniek) en zwarte (achterbuurten) accenten. De eerste transformatie van Jekyll tot Hyde is één van de hoogtepunten van het stuk en hier speelt zijn kostuum een grote rol. Zijn groengrijze jasje wordt binnenstebuiten gekeerd en wordt zwart. Zijn haar wordt door elkaar gehaald, het licht verandert en daar zien we voor het eerst het monster Mr. Hyde.

Het stuk zelf komt wat traag op gang. Er worden teveel personages geïntroduceerd waar later weinig mee gebeurt en de liedjes lijken allemaal net een strofe te lang te duren. Toch zien we ook in die eerste twintig minuten een paar hele mooie beelden, zoals de figuranten die in slow-motion bewegen op het feestje, terwijl de hoofdpersonages hun ding doen.

Dit euvel wordt echter ruimschoots goedgemaakt zodra we kennis maken met Lucy en haar collega-hoeren. Hun nummer is een eerste hoogtepunt, gevolgd door de transformatiescène van Hyde.

Na de pauze verveel je je geen minuut en worden we opnieuw overdonderd met schitterende beelden. De scène waarin Hyde langzaamaan de overhand neemt boven Jekyll is een prachtig staaltje van hoe alles perfect op elkaar afgestemd moet zijn.

De hoofdacteur, die hier trouwens de rol van zijn leven speelt en perfect de dualiteit in zijn personage weet te vertolken en daarenboven ook nog eens bijna vlekkeloos staat te zingen, speelt in deze scène zowel Jekyll als Hyde en dat effect wordt bereikt door van houding te veranderen (zijn gezicht is in twee helften geschminkt en zijn ene mouw is zwart), door zijn stem te veranderen met wat extra galm voor Hyde en door het licht aan te passen telkens hij Hyde wordt.

Een prachtig beeld en quasi perfect gebracht door de acteur. Ook de rest van de cast staat op hoog niveau te acteren en te zingen, met nog een extra vermelding voor Lucy. Zonder twijfel de interessantste vrouwenrol in deze musical en prachtig vertolkt door de understudy. Kortom, genieten van begin tot eind van al dat moois. Het is dan ook bijna niet te geloven dat dit een amateurproductie is.

XXXX

Regie : Lieven Debrauwer

Spel : Hans Claes, Svea Verhelst, Chloë Martin, Philip Cauwel, Dominiek Willaert, Vincent Paepe, Wim Van de Putte, Stijn Van Vlierberghe, Katrien Traest, Sabine Caluwaert, Christophe Defryn, Leen Van Helsland, Saskia Van Daele, Marjolein Kinsbergen, Kim Heps, Sam Michielsen, Sofie Craeye, Elke De Vuyst, Sarah Holvoet, Johanna Jacobs, Eveline Mainill, Cindy Mannens, Frie Mechele, Misj Nicasie, Lyssa Tejero, Siebe Van De Putte, Sara Van Keer, Evy Vermeire & Delphine West

Gesponsorde artikelen